- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Indemnizație de bunici în valoare de 1.500 de lei. Mamele se pot întoarce la muncă imediat după naștere

26 Jan, 18:43 • Bocioacă Bianca
Indemnizație de bunici în Ungaria și Austria. Vârstnicii care au grijă de nepoți mai primesc o pensie. În România, momentan există doar sub forma unui proiect de lege.
Indemnizație de bunici în valoare de 1.500 de lei. Mamele se pot întoarce la muncă imediat după naștere

Indemnizație de bunici penrtru suplinirea deficitului de forță de muncă. Cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer va prezenta vineri, în planul său, un model adaptat cu succes al politicii familiale maghiare. Bunicii ar trebui să poată beneficia și în viitor de concediu parental.

Autoritățile au atras deja atenția în urmă cu câteva luni despre ideea „concediului bunicilor”. Scopul acesteia este clar: tinerii părinți, în special mamele, nu ar trebui să sufere un recul major în carieră atunci când au copii.

Citește și: Vouchere pentru curățenie 2024. Tichetele pentru activitățile casnice la domiciliu sunt valabile de luna aceasta

Amgajații nu ar trebui să fie pierduți pe piață în timp ce copiii sunt îngrijiți în familie.

„Sunt foarte mulțumită că cancelarul federal a inclus acum modelul concediului bunicilor în planul său austriac. Un astfel de concediu al bunicii nu numai că ne-ar oferi noi oportunități pentru piața muncii, dar ar rezolva și multe probleme existente în contextul îngrijirii copiilor”, a declarat deputatul Sachslehner pentru eXXpress, citează romaniatv.net.

„Dacă acest lucru înseamnă că multe femei cu un nivel de educație și calificare ridicat se întorc pe piața muncii cât mai devreme posibil, de ce să nu profităm de acest lucru?”, adaugă ea.

Indemnizație de bunici în România

Și în România s-a discutat despre un proiect prin care bunicii care îi au în grijă pe nepoți să primească o indemnizașie în valoare de 1.500 de lei, în cazul în care părinții revin la serviciu mai devreme de vârsta de doi ani a copilului, dar legea nu fost adoptată.

Indemnizație de bunici. Bani de la stat pentru buncii care au grijă de cei mici. Un proiect legislativ care prevede ca bunicii care au grijă de nepoții lor să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora se discută într-o comisie importantă a Camerei Deputaților.

Citește și: Categoria de români la care ajung voucherele sociale în 2024. Anunțul ministrului Adrian Câciu

Proiectul pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD. Cu toții își doresc trecerea acestui proiect tocmai pentru că, în acest moment, România se confruntă cu o scădere a natalității, pentru că părinții nu au cu cine să își lase copiii acasă.

Vârstnicii care stau cu nepoții ar putea încasa bani importanți de la stat. Suma propusă printr-un proiect de lege discutat de parlamentari este 1.500 de lei.

Proiectul de indemnizație de bunici ar fi trecut deja, în mod tacit, de votul Senatului, notează sursa citată. În zilele următoare, actul normativ va ajunge din nou pe masa discuțiilor în Camera Deputaților. Acest proiect ar trebui să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, dată fiind susținerea din Senat. Pentru a se aplica efectiv și oamenii să primească cei 1.500 de lei, proiectul trebuie ulterior să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.