- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere pentru curățenie 2024. Tichetele pentru activitățile casnice la domiciliu sunt valabile de luna aceasta

23 Jan, 18:34 • Bocioacă Bianca
Vouchere pentru curățenie. Începând cu acest an, românii care prestează activități casnice în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure vor putea primi tichete pentru munca prestată, potrivit Legii 111/2022, în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024.
Vouchere pentru curățenie 2024. Tichetele pentru activitățile casnice la domiciliu sunt valabile de luna aceasta

VOUCHERE PENTRU CURĂȚENIE. Beneficiarul de servicii la domiciliu și furnizorul acestor servicii se înțeleg cu privire la tipul de activități, numărul de ore sau volumul de muncă necesar, printr-un acord de voință al părților, fără a avea o formă scrisă. Cel ce va beneficia de serviciile casnice îl va plăti pe prestator prin intermediul tichetelor speciale.

Durata zilnică de prestare a serviciilor la domiciliu pentru un beneficiar nu poate depăși 12 ore, ori 6 ore în cazul furnizorilor de servicii la domiciliu cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Vouchere pentru curățenie 2024

Valoarea nominală a unui tichet de activități casnice este de 15 lei și poate fi actualizată anual. Tichettele nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Citește și: Angajații din serviciile comunitare de utilități publice, gata de grevă. Sindicaliștii, nemulțumiți de măsurile fiscale prin care pierd banii din prime, vouchere și tichetele de masă

În cazul celui care beneficiază de serviciile casnice, tichetul de activități casnice se achiziționează de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, de la serviciile poștale sau de pe Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

La achiziția tichetelor, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, în prezent 15 lei pentru un tichet, costul de tipărire și distribuire fiind suportat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Aceste vouchere sunt valabile numai dacă au înscrise sau stocate, după caz, cel puțin opt elemente, după cum se arată în fotografia de mai jos.

În cazul celui care prestează serviciile de curățenie tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani, de către acesta, în maximum 12 luni de la data primirii lor, la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, la serviciile poștale ori, după caz, prin oridn de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Contravaloarea plătitî unei persoane prestatoare de servicii casnice este egală cu rezultatul înmulțirii numărului de tichete de activități casnice cu valoarea de 15 lei, din care se scade valoarea impozitului pe venit și valoarea contribuției de asigurări sociale.

Obligațiile fiscale prevăzute mai sus se calculează și se rețin din contravaloarea aferentă și se plătesc, în numele prestatorilor casnici, ce către agențiile pentru ocuparea forței de muncă. ele se declară prin D112 – „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitul pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”.

Citește și: Lista de vouchere pe care românii le pot primi de la Guvern în 2024. Unele ajung și la 50.000 de lei

În cazul în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, acesta poate dobândi calitate de asigurat, dacă dorește, fără plata contribuției, și are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, prevăzut de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puțin 85 de tichete de activități casnice.

Menținerea calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se face prin preschimbarea în bani a minimum 85 de tichete de activități casnice, lunar.

Activitatea casnică, așa cum este prevăzută de lege, reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic îm legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii, sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic. Activitatea include: servicii de curățenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent, potrivit oradesibiu.ro.