- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inedit. Locul în care se trece de la salariul minim lunar la cel pe oră

21 Feb, 11:15 • Bumbeneci Diana
O țară europeană schimbă modul de plată pentru angajați. Aceștia vor fi plătiți pe oră, nu lunar.
Inedit. Locul în care se trece de la salariul minim lunar la cel pe oră

Tot mai multe țări din spațiul european se gândesc să facă schimbări atunci când vine vorba despre locurile de muncă. Olanda trece de la salariul minim lunar la cel pe oră, anunță ZF.

Olanda schimbă modul în care se aplică salariul

Senatul Olandei a anunțat decizia oficială. Membrii Executivului au decis introducerea salariului minim pe oră, care să-l înlocuiască pe cel lunar, scrie EUobserver, potrivit sursei citate. Acest pas a fost făcut după ce inflaţia a trecut de 17%.

Ai mai putea citi: Vești uriașe pentru români! 13 ocupații noi au fost introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România

Salariu plătit pe oră în Olanda
Salariu plătit pe oră în Olanda

De noua formă de salarizare vor avea parte mai ales salariaţii care la final de lună erau plătiţi pentru o săptămână de lucru de 40 de ore la fel ca aceia care munceau 36 de ore pe săptămână.

Ambele categorii de contracte sunt considerate ca fiind cu normă întreagă şi beneficiază de salariul minim pe economie. Pentru unele grupuri de angajați, această măsură înseamnă creșteri salariale de până la 11%.

Cum este salarizarea în România

La ora actuală, țara noastră face parte din grupul statelor care au venituri minime statutare. Mai exact, România se află în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. De partea cealaltă, veniturile minime negociate colectiv se găsesc în Uniunea Europeană în doar 6 țări, și anume: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia (unde sunt stabilite prin negocieri între sindicate și angajatori).

Mai mult, România nu se situează pe o poziție destul de bună atunci când vine vorba despre salariul minim garantat la nivel național, dar nici când vine vorba despre indicele nivelului prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor – actualmente, 55% fiind punctul la care se află țara noastră.

Te mai poate interesa: Aproape 700.000 de locuri de muncă vor fi disponibile în România. Iată când vor putea oamenii să beneficieze de aceste joburi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult