- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Influencerii, vizați de ANAF. Cum sunt urmăriți românii de pe paginile de socializare

10 Oct, 20:59 • Bumbeneci Diana
Influencerii și deținătorii paginilor de socializare sunt luați în vizor de inspectorii ANAF. Ce amenzi riscă cei care nu își declară veniturile?
Influencerii, vizați de ANAF. Cum sunt urmăriți românii de pe paginile de socializare

ANAF vizează influcencerii!  Șeful ANAF a confirmat că instituția pe care o conduce este cu ochii pe influencerii din România. Aceștia din urmă câștigă foarte mulți bani și nu îi declară, motiv pentru care inspectorii ANAF sunt gata să aplice amenzi usturătoare.

ANAF este gata să prindă influencerii care nu își declară veniturile

Lucian Heiuș este gata să prindă influencerii care nu declară veniturile. Liderul ANAF a explicat că instituția are programe informatice din care se extrag date de pe toate aceste platforme sociale.

„De diverse naturi sunt aceste site-uri și trebuie să recunoaștem: în ultima perioadă sunt persoane care obțin venituri mari din activitatea pe care o desfășoară pe aceste platforme”, a spus acesta.

„Avem un departament special pentru mediul online și în primele 9 luni am încheiat 58 decizii de impunere iar valoarea totală a fost de 6,5 milioane lei, impozite neplătite. În baza de date ne apar persoane fizice din România care au accesări foarte multe pe conturile lor. Ne uităm în conturile bancare pe care le au deschise în România: ce venituri primesc de la aceste platforme sociale. Noi știm fiecare site unde-și are sediul, de unde vin banii.

Dacă vedem că banii care au intrat în contul respectivei persoane nu corespunde cu ceea ce a declarat persoana respectivă depunându-și declarația de venit ca persoană fizică, atunci o prindem într-un control și mergem să verificăm de ce nu și-a declarat parțial. Au fost situații în care nu au declarat deloc sume importante de bani. Îi găsim”, a mai spus șeful ANAF, care a spus ca are azi acces la mai multe baze de date.

Te-ar mai putea interesa și: Avertisment sumbru al Băncii Naționale. „Cât crește inflația nu putem să nu creștem dobânzile”

Influencerii, vizați de ANAF. Cum sunt urmăriți românii de pe paginile de socializare
Influencerii, vizați de ANAF. Cum sunt urmăriți românii de pe paginile de socializare

Oficialul a explicat că orice persoană poate fi verificată cu ușurință atunci când vine vorba despre câte case sau câte terenuri deține. La ora actuală, ANAF are protocoale cu mai multe instituții bancare din Europa, dar și din alte state.

„Putem să verificăm orice persoană fizică câte apartamente, terenuri, câte case și mașini are în proprietate. Avem protocoale cu toate băncile din România și cu foarte multe instituții bancare din Europa și din alte state. Vedem ce sume de bani apar. Verificăm și cu cât și-au creditat propriile societăți”, a explicat el, citat de Hotnrews.ro.

Mai mult, se pare că și Fiscul deține protocoale cu alte state care nu fac parte din spațiul european.

„Fiscul are protocoale și cu alte state care nu fac parte din UE. Este foarte greu cu cei care își deschid firme offshore în paradisuri fiscale. Asta nu înseamnă că nu încercăm să aflăm informații. Cel mai greu este cu numerarul care circulă și nu e niciodată într-un sistem bancar ca să poată să fie văzut”, a mai spus Heiuș.

Mai poți citi: Salariul mediu net a crescut chiar și în 2022. În ce domenii s-au raportat cele mai mari salarii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult