- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Insolvența pune stăpânire pe România. Aproape 7.000 de firme au renunțat la activitate în 2023

01 Feb, 18:28 • Bumbeneci Diana
Bilanț negru. Insolvența își spune cuvântul în rândul mai multor firme din România.
Insolvența pune stăpânire pe România. Aproape 7.000 de firme au renunțat la activitate în 2023

Un număr de 6.650 de companii au intrat în insolvență în 2023, asemănător cu cel din 2022, arată casa de insolvență CITR, într-un comunicat de presă. Bucureşti, Bihor şi Cluj sunt judeţele care au înregistrat cele mai multe cazuri de insolvenţă anul trecut.

Tot mai multe firme intră în insolvență

Potrivit CITR, 90 de cereri de deschideri a procedurii de concordat preventiv au fost înregistrate în 2023, dintre care 60 sunt în derulare. 14 dintre acestea sunt companii de impact.

În ceea ce priveşte numărul restructurărilor prin procedura de concordat preventiv, în 2023 au fost înregistrate 90 de cereri, dintre care 60 sunt în derulare în momentul acesta. 14 dintre cereri vin de la companii de impact.

Insolvența iminentă, pe urmele firmelor din România
Insolvența

„Cifrele acestea reflectă rezultatele unor politici europene şi naţionale orientate către a ţine companiile în viaţă în vremuri de dificultate economică prin diverse mecanisme de sprijin. Însă costul ascuns pe care companiile îl plătesc este chiar performanţa lor, capacitatea lor de a genera profit pe termen lung.

Cresc datoriile şi le scade performanţa. Cu alte cuvinte, companiile sunt ţinute în viaţă pe perfuzii, ele funcţionează, dar acumulează datorii. Întrebarea pe care noi ne-o adresăm constant este cum le putem sprijini să se însănătoşească şi să performeze singure pe termen lung? Cum le ajutăm să treacă din zona de tratament la însănătoşire?

În mod cert soluţiile de restructurare oferă premisele pentru o evoluţie sănătoasă. Mai departe, însă, pivotarea, inovarea, schimbarea modului de a face business sunt cele care menţin rezultatele”, declară Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Printre cele mai afectate sectoare anul trecut au fost comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, alături de repararea autovehiculelor şi motocicletelor, cu 1.630 de cazuri şi o uşoară scădere de 1.15% faţă de anul precedent. Un alt domeniu afectat a fost sectorul construcţiilor a înregistrat o creştere de 3.60% în 2023, cu un total de 1.208 cazuri, precum și transporturile şi depozitarea au înregistrat o creştere de 18% şi un total de 636 de cazuri.

Conform ultimelor analize din domeniu, Capitala continuă să înregistreze cel mai mare număr de companii în insolvenţă, cu o creştere de la 1.153 în 2022, la 1.289 în 2023.

În același context, CITR mai scoate în evidență o creştere a numărului companiilor în insolvenţă în judeţe precum Bihor, unde numărul a crescut de la 545 în 2022, la 599 în 2023. Se observă şi o scădere în judeţe precum Argeş, de la 178 în 2022, la 120 în 2023, semnalând posibile ameliorări în condiţiile economice sau eficienţa măsurilor de prevenire şi restructurare implementate.

În 2023 au fost înregistrate 90 de cereri de deschidere a procedurii de concordat preventiv, dintre care 60 sunt în derulare în acest moment. Toate însumează o cifră de afaceri de 250 milioane de euro şi active imobilizate de peste 100 milioane euro.

„Companiile sunt cu precădere din comerţ, construcţii şi fabricare, din judeţe precum Dolj, Bucureşti, Cluj şi Mureş. Dintre acestea 14 sunt companii de impact cu active imobilizate de peste 1 milioane euro. Ele au o cifră de afaceri cumulată de 120 milioane de euro şi împreună au active imobilizate de 78 milioane euro”, se mai menționează în informarea CITR.

Citește și: Sorin Grindeanu dă de pământ cu conducerea Portului Constanța. „Toată conducerea Portului Constanța o destitui dacă acest lucru se adeverește”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult