- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inspecția Muncii, amenzi de peste 1,85 milioane de lei pentru patronii de brutării. Care sunt cele mai importante nereguli descoperite

18 Apr, 18:20 • Adrian Popovici
Inspecția Muncii a aplicat amenzi de peste 1,85 milioane de lei la angajatori din domeniile fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase.
Inspecția Muncii, amenzi de peste 1,85 milioane de lei pentru patronii de brutării. Care sunt cele mai importante nereguli descoperite

Inspecția Muncii a dat amenzi de peste 1,85 milioane de lei angajatorilor din sectoarele producției de produse de brutărie și produse făinoase. După cum arată un comunicat al instituției, aceste sancțiuni au fot aplicate ca rezultat al deficiențelor observate în privința măsurilor de securitate și sănătate în muncă, transmite Agerpres.

După cum transmite Inspecția Muncii, această campania naţională a verificat modul în care sunt respectate prevederile legale legate aplicate contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii din domeniile fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase. Mai exact, au fost realizate 1.723 de controale, în urma cărora au fost date 1.172 sancţiuni contravenționale, dintre care 282 de amenzi.

Valoarea totală a amenzilor aplicate atinge suma de 1,855 milioane de lei, dintre care 798.000 de lei pentru angajare nedeclarată, pentru un total de 40 de persoane identificate în această situație, conform comunicatului emis de Inspecția Muncii.

Conform aceleiași surse, obiectivele campaniei au inclus eliminarea deficiențelor constatate, implementarea măsurilor corective și sporirea nivelului de conștientizare atât a angajatorilor, cât și a angajaților, în ceea ce privește importanța respectării normelor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

Inspecția Muncii, amenzi de peste 1,85 milioane de lei pentru patronii de brutării
Inspecția Muncii, amenzi de peste 1,85 milioane de lei pentru patronii de brutării

Te-ar putea interesa și: Amenzi de jumatate de milion de euro de la Inspectia Muncii intr-o saptamana, inclusiv pe Litoral

Ce probleme a descoperit Inspecția Muncii?

Printre cele  mai frecvente probleme constatate de Inspecția Muncii:

  • Nerespectarea obligației de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă.
  • Încălcarea de către angajator a obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat.
  • Nerespectarea prevederilor privind durata maximă a timpului de lucru pe zi și lipsa acordului salariatului pentru orele suplimentare.
  • Nerespectarea reglementărilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal și a sărbătorilor legale, precum și compensarea orelor lucrate în zilele de repaus săptămânal.
  • Neînmânarea unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului.
  • Nerespectarea prevederilor pentru a dovedi acordarea drepturilor salariale.
  • Nerespectarea dispozițiilor referitoare la garantarea în plată a salariului minim brut pe țară în industria alimentară.
  • Nerespectarea prevederilor privind transmiterea datelor în Revisal, incluzând transmiteri tardive sau incomplete și date eronate.

În domeniul securității și sănătății în muncă, Inspecțai Muncii a descoperit descoperite următoarele nereguli:

  • Instruire incompletă în securitatea și sănătatea în muncă.
  • Lipsa semnalizării la locurile cu riscuri mari de accidentare și absența evaluării riscurilor specifice.
  • Improvizații la instalația electrică.
  • Instrucțiuni neadaptate particularităților activităților și locului de muncă, lipsa afișării acestora pe echipamentele de muncă.
  • Neefectuarea examenului medical la angajare.
  • Lipsa reglementării activităților de folosire a surselor de foc deschis și a fumatului.
  • Utilizarea rampelor fără balustradă de protecție și lipsa semnalizării corespunzătoare din punct de vedere al securității și/sau sănătății.

Citește și: Targul de Turism: Inspectia Muncii verifica daca angajatii de la stand sunt platiti