- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inspectorii Antifraudă verifică modul în care supermarketurile aplică reducerea preţurilor la alimentele de bază

04 Aug, 14:03 • Russo George
Direcţia Antifraudă din cadrul ANAF a declanşat o campanie de verificare a modului în care este respectată decizia Guvernului, dispusă în acord cu comercianţii, de reducere a adaosului comecial la o serie de alimente de bază.
Inspectorii Antifraudă verifică modul în care supermarketurile aplică reducerea preţurilor la alimentele de bază

În primă fază sunt controlaţi de Antifraudă importatorii şi achizitorii intracomunitari de bunuri, urmând ca verificările să ajungă ulterior şi la alte companii de pe lanţ, printre care şi retailerii.

Antifrauda este direcţia ANAF responsabilă cu prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prin controale antifraudă inopinate, controale documentare etc, relatează Profit.ro.

Mai multe instituţii, printre care şi Consiliul Concurenţei, verifică, în funcţie de ariile de competenţă, cum este aplicat mecanismul Guvernului referitor la preţurile alimentelor de bază.

Cotele de adaos comercial practicate de procesatori şi comercianţi sunt acum de maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole şi alimentare. Prevederile se aplică timp de 3 luni, de la 1 august, iar în funcţie de rezultate, Executivul va lua o nouă decizie cu privire la această măsură.

Citeşte şi: Românii sunt loviți din nou de o altă scumpire! Tarifele polițelor RCA devin o problemă pentru mai mulți șoferi, începând cu 8 septembrie

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat joi, că a văzut preţuri reduse şi cu 50% la alimentele de bază în unele magazine, măsură care protejează puterea de cumpărare a oamenilor, dar, mai important, va duce rapid inflaţia la o singură cifră.

Deși premierul Ciolacu a anunțat că observat că prețurile alimentelor de bază, pentru care Guvernul a stabilit o limită a adaosului comercial, ar fi scăzut cu 35% și chiar cu 50%, datele preliminare ale prețurilor monitorizate de funcționari ai Consiliului Concurenței indică o scădere de cel mult 10%, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Citeşte şi: Consiliul Concurenței analizează tranzacția în urma căreia Carrefour cumpără cele 18 magazine Cora din România. „Acestea vor fi transformate ulterior”