- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis a promulgat legea. Sunt vizate femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii

18 Oct, 15:52 • Bumbeneci Diana
Femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii mai mici de cinci ani vor avea prioritate în magazine! Klaus Iohannis a semnat legea oficial.
Klaus Iohannis a promulgat legea. Sunt vizate femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii

După lungi dezbateri, femeile gravide și persoanele însoțite de copii mai mici de 5 ani vor avea prioritate la casele de marcat și la ghișee. Legea a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis.

Prioritate pentru femeile însărcinate

Femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii mai mici de cinci ani vor avea prioritate în magazine, începând e azi. Ele vor putea intra în față la casierii, ghișee și case de marcat, atât în instituțiile publice, cât și în cele private.

Noua lege a fost dată cu scopul de a ajuta accesul acestor categorii de persoane la servicii și produse de bază, fără să aștepte. În acest sens, entitățile publice și private sunt obligate să amplaseze la vedere afișe care să informeze clienții despre acordarea de prioritate femeilor însărcinate și persoanelor cu copii mici.

Persoanele care nu respectă prevederile vor fi sancționate cu amenzi între 200 și 1.000 de lei. Legea urmează să fie publicată în  Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Care este suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat într-o zi. Limita este impusă de bancă

Klaus Iohannis a promulgat legea legată de femeile însărcinate
Klaus Iohannis a promulgat legea legată de femeile însărcinate

„În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică”, mai prevede legea.

Nerespectarea prevederilor privind acordarea priorităţii pentru femeile gravide şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor fi pedepsite cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

„Fapta persoanei care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 de lei”, se mai prevede în proiect.

Citeşte şi: Ei sunt românii care primesc 7 bonuri de masă în plus, dar și o zi liberă. Trebuie îndeplinită o singură condiție

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult