- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis, despre aderarea României la spațiul Schengen. „Rămâne o prioritate pentru perioada următoare”

29 Aug, 11:57 • Lupu Alexandra
Klaus Iohannis, prima reacție după ce Austria a confirmat că se va opune în continuare intrării României în spațiul Schengen. Iată declarațiile președintelui.
Klaus Iohannis, despre aderarea României la spațiul Schengen. „Rămâne o prioritate pentru perioada următoare”

Klaus Iohannis a declarat astăzi că aderarea României la spațiul Schengen rămâne o prioritate, informează stiripesurse.ro. Declarația președintelui vine după ce Austria a arătat că se va opune în continuare intrării statului român în Schengen.

Klaus Iohannis, despre aderarea României la spațiul Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare.

„Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare. Locul României este în spaţiul Schengen”, a spus președintele.

Citește și despre următorul subiect: Propunerea unui europarlamentar bulgar, dacă Bulgaria și România nu vor fi acceptate în Schengen. „Ar trebui să îl facem în semn de protest”

Klaus Iohannis a precizat că statul român beneficiază de cel mai înalt nivel de securitate din întreaga istorie. Mai mult decât atât, în ceea ce privește rolul României în NATO, președintele spune că statul român și-a îndeplinit toate obiectivele. El spune că statul român are cadrul necesar pentru aducerea forțelor de luptă, dacă situația va impune implementarea unei astfel de măsuri.

„Trebuie să transmiteți cu mai multă fermitate: România e parte a soluției și contribuie la securitatea UE. Avem așteptarea legitimă să demonstreze solidaritate cu noi țările din UE. În ceea ce privește rolul României în NATO, România și-a atins toate obiectiveele. Sarcina dvs. este de a acționa hotărât pentru implementarea deciziilor summitului. Avem și cadrul necesar pentru aducerea forțelor de luptă, dacă situația o va impune. România și cetățenii ei beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate din întreaga noastră istorie”, declară președintele.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Șeful statului a afirmat că sprijină consolidarea UE. Privind provocările din ultima perioadă, Iohannis este de părere că acestea ne-au motivat mai mult să intensificăm eforturile pentru a întări reziliența strategică.

„Provocările actuale ne-au motivat și mai mult să intensificăm eforturile pentru întărirea rezilienței strategice a UE și a statelor membre, pentru pregătirea gestionării mai eficiente a viitoarelor crize, indiferent de natura lor, și pentru promovarea intereselor comune.

Sprijinim consolidarea UE ca actor puternic, respectat și cu impact semnificativ în plan global. Dvs veți continua să acționați cu inițiativă și hotărâre, în contextul evoluțiilor care se succed cu mare viteză la Bruxelles și în marile capitale ale lumii.

(…) România rămâne profund atașată concretizării unei noi agende strategice, robuste și eficiente care să contribuie la consolidarea unității și solidarității europene”, a spus Klaus Iohannis.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Care sunt șansele statului român să intre în spațiul Schengen? Cătălin Predoiu: „România face performanță în această privință”