- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea privind interzicerea vânzării de energizante către minori a fost adoptată de Parlament. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru nerespectare

20 Feb, 17:05 • Fundeanu Madalina
Vânzarea băuturilor energizante către minori, complet interzisă. Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor.
Legea privind interzicerea vânzării de energizante către minori a fost adoptată de Parlament. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru nerespectare

Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice vânzarea de astfel de băuturi către minori, a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 12 abţineri, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Acest proiect a fost inițiat de Alfred Simonis și Ciprian-Constantin Șerban, ambii membrii ai PSD.

Vânzarea băuturilor energizante către minori, complet interzisă

Proiectul de lege reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, potrivit sursei citate.

De asemenea, proiectul în cauză interzice inclusiv vânzarea de băuturi energizante prin intermediul automatelor de băuturi răcoritoare.

Ai mai putea fi interesat și de: România, excepția din estul UE. În timp ce Polonia și Ungaria sunt afectate de problemele economiei germane, țara noastră se menține pe linia de plutire cu banii europeni

energizante
băuturi energizante

Potrivit unui amendament adoptat de plen, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Băuturi energizante includ băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, așa cum sunt cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Proiectul de lege mai vizează introducerea de amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Citește mai multe știri: Românii vor fi taxaţi încă o lună cu 10% pentru concediile medicale. Este revoltă în rândul medicilor de familie după ce Guvernul a anunțat verificări