Leon Dănăilă vorbește și despre cantitatea de alcool, pe care este bine să nu o depășim zilnic, argumentând că nu este necesară eliminarea completă a acestuia. Din contră, un consum atent controlat poate aduce anumite beneficii.
Citește și: INS: În 2023, România avea cele mai mici prețuri din UE la alimente şi la băuturile fără alcool
Potrivit lui, o doză zilnică de aproximativ 40 ml de alcool pur și până la 150 ml de vin roșu este considerată sigură și chiar benefică. Totul depinde, însă, de respectarea echilibrului și evitarea exceselor.
„Se pot consuma 40 ml de alcool pe zi și până la 150 ml de vin roșu, asta s-a constatat. Nu trebuie să consumi cafea multă, până la 3 ceșcuțe pe zi, nu căni din alea mari, dar cafeaua e bună. Ciocolata este și ea benefică, doar până la 20-30 de grame pe zi de ciocolată. Așa că viața cu regim nu e viață, în care să te rupi de societate, să nu guști nimic și să devii un pustnic, nu este o viață care se poate duce în condiții optime”, a explicat Leon Dănăilă, în podcastul „Fain și Simplu”.
Cunoscutul neurochirurg spune că obișnuiește să se trezească în fiecare dimineață devreme, iar primul lucru pe care îl face este să citească. În ceea ce privește alimentația, Leon Dănăilă spune că nu se abține de la nimic, însă recunoaște că nu e mare fan grăsimi, chiar dacă acestea sunt necesare organismului.
„Eu mă scol foarte devreme, pe la 3.00, cam în fiecare zi; citesc dimineața, când am creierul foarte limpede. La alimentație nu am neapărat restricții. Nu mănânc grăsimi, deși toate principiile alimentare sunt necesare. Și grăsimile sunt necesare, dar până la un anumit punct. Toți axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime. Dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult, pentru că nu se mai produce mielinizarea, și apar disfuncții cerebrale.
Proteinele sunt necesare, zaharurile sunt necesare, dar nu în doze mari. Eu mănânc și dulce, dar nu mult, ponderat, din toate. Fructele, legumele sunt foarte bune.
Despre carne se spune că, dacă consumăm foarte multă, durata de supraviețuire scade în raport cu cantitatea de carne pe care individul o consumă. Cu toate astea, trebuie să spun că nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate.” povestește Leon Dănăilă în cartea „Secretul longevității creierului”.