- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lidl își schimbă radical oferta! Noua strategie-şoc a retailerului german

13 Feb, 18:13 • Stefan Simion
Lidl intenţionează să îşi schimbe radical oferta în perioada următoare. Mai exact, gigantul comerical german intenţionează să renunţe la mai multe produse de origine animală.
Lidl își schimbă radical oferta! Noua strategie-şoc a retailerului german
Lidl urmează să se alinieze recomandărilor mai multor organizaţii mondiale din domeniul sănătăţii potrivit cărora consumul de carne ar trebui redus drastic. Mai multe studii au arătat, în ultimii ani, că anumite tipuri de carne cresc riscul dezvoltării cancerului.

Lidl renunţă la comercializarea mai multor produse din carne

Prin urmare, gigantul comerical german a luat decizia ca, în viitorul apropiat, să renunţe la o serie de produse de origine animală. Potrivit șefului de achiziții pentru piața germană Christoph Graf, această decizie este „fără alternativă, pentru că nu există o a doua planetă”.

Potrivit lui Graf, Lidl plănuiește săptămâni tematice speciale pentru a aduce noua strategie în atenţia consumatorilor. Totuşi, reprezentanţii companiei spun că în niciun caz nu intenţionează să dicteze dieta clienților, ci mai degrabă să-i motiveze, scrie ziarulromanesc.de

Nitriţii din carne, potenţial cancerigen major

Nitriţii sunt compuși chimici din azot și oxigen ce se găsesc în mod natural în aer, apă, sol, în unele alimente și în corpul nostru, dar sunt și artificiali, folosiți ca îngrășăminte în agricultură sau conservanți pentru unele alimente procesate. În mod obișnuit, nitrații sunt elemente vitale pentru viața plantelor și a animalelor. De altfel, ei sunt constituenții normali ai alimentației umane: aportul zilnic variază între 30 și 300 mg (în medie, 150 mg). Dar o supraexpunere poate duce la efecte grave asupra sănătății.

Omul de știință Chris Elliott OBE le-a recomandat miniștrilor britanici să interzică utilizarea nitriților în alimente, după ce cercetările au evidențiat riscul major de apariţie a cancerului în cazul unui consum excesiv de carne.

Un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Universitatea Queen’s din Belfast, Marea Britanie, a constatat că șoarecii hrăniți cu carne procesată bogată în nitriţi, folosiţi pentru a afuma baconul și a-i da nuanța roz caracteristică, au dezvoltat cu 75% mai multe tumori canceroase decât șoarecii hrăniți cu carne de porc fără nitriți. Acelaşi studiu a indicat faptul că șoarecii hrăniți cu carne de porc cu nitriți au dezvoltat cu 82% mai multe tumori la nivelul intestinului decât grupul de control.

Citeste si Modificări majore ale produselor din magazinele Lidl! Declarațiile managerului de achiziții

Rezultatele acestui nou studiu fac și mai clar riscul de cancer asociat cu carnea cu nitriți. Consumul zilnic de bacon și șuncă care conțin nitriți reprezintă un risc foarte real pentru sănătatea publică”, a atras atenţia profesorul Chris Elliott OBE.

Rezultatele studiului nostru arată în mod clar că nu toate cărnurile procesate prezintă același risc de cancer și că un consum de carne procesată care conține nitriți exacerbează dezvoltarea tumorilor canceroase”, a spus dr. Brian Green, unul dintre autorii studiului.

Consumul crescut de carne roşie şi procesată, una dintre primele cauze ale cancerului intestinal

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat faptul că nitriții sunt cauza a 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an.

Nitriții și nitrații sunt conservanți importanți care împiedică dezvoltarea organismelor dăunătoare, în special a bacteriei responsabile de botulism, care poate pune în pericol viața. Ei sunt reglementați ca aditivi alimentari și, înainte de autorizare, trebuie să treacă printr-o evaluare solidă a siguranței. Din cauza posibilei legături între consumul excesiv de carne roșie și procesată și cancerul intestinal, guvernul recomandă limitarea consumului acestor produse la 70 g pe zi”, a spus Rick Mumford, șeful departamentului de știință, dovezi și cercetare din cadrul Agenției pentru standarde alimentare.

Citeste si Supermarketurile profită de români. Cum evoluează marii retaileri, în plină criză economică

Simptomele intoxicaţiei cu nitriţi

Odată ingeraţi, nitraţii se transformă în nitriţi în urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului. Nitriţii sunt mult mai toxici decât nitraţii.

Printre efectele ingerării unei cantităţi de nitraţi peste limita admisă se nmără:

  • hipertensiune;
  • cefalee;
  • intoxicatie;
  • disfuncţii ale sistemului circulator şi ale glandelor tiroide;
  • cianoză severă;
  • cancer.

 

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult