- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lidl suspendă lucrările la un depozit din zona Cârcea. Motivul este surprinzător: Depozitul bruiază radarul NATO

15 Nov, 20:45 • Gabriela Andreescu
Tribunalul Dolj a decis ca Lidl să oprească lucrările la noul centrul logistic aflat lângă Craiova. Depozitul care face obiectul litigiului în justiție se află în perimetrul unui obiectiv militar strategic
Lidl suspendă lucrările la un depozit din zona Cârcea. Motivul este surprinzător: Depozitul bruiază radarul NATO

Lucrările la depozitul pe care Lidl îl construiește în zona Cârcea, în apropierea Craiovei, vor fi suspendate până la finalizarea proceselor intentate de MApN împotriva retailerului, a decis Tribunalul Dolj. Ministerul Apărării susține că noua clădire, înaltă de 20 metri, afectează activitatea radarului NATO, situat la 2 kilometri distanță, informează Libertatea.

Saga „proceselor radarului NATO”, cum o numește presa, a început, conform informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, pe data de 11 aprilie 2022 și a avut o serie de amânări din diverse cauze.

Pe data de 11 aprilie, s-a dispus amânarea procesului „pentru introducerea şi citarea în calitate de pârât a Preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj.”

La următorul termen, cel din 9 mai 2022, „Cauza s-a amânat la data de 23.05.2022, ora 11,00 pentru citarea SC Decebal Job Production SRL, cu menţiunea de a achita taxa de timbru în cuantum de 20 lei, aferentă cererii de intervenţie accesorie formulată.”

Următoarea înfățișare în justiție, cea din 23 mai 2022,  s-a terminat cu amânarea cauzei pentru „data de 27.06.2022, ora 11,00 cu acordul părţilor în vederea încercării soluţionării litigiului pe cale amiabilă.”

Cele două părți au apărut din nou în tribunal pe data de 26 iunjie 2022, iar soluția de atunci a instanței a fost amânarea pentru „data de 05.09.2022, ora 11,00 cu acordul părţilor în vederea încercării soluţionării litigiului pe cale amiabilă şi pentru observarea cererii de intervenţie principală.”

Saga s-a continuat pe data de 9 septembrie 2022, dar „Cauza s-a amânat la data de 26.09.2022, ora 11,00 pentru soluţionarea litigiului pe cale amiabilă, cu acordul reclamantului.”

Pe 26 septembrie „Cauza s-a amânat la data de 03.10.2022, ora 11,00 la solicitarea apărătorului SC Lidl Romania SCS, cu acordul tuturor reprezentanţilor părţilor,în vederea soluţionării cererii de strămutare.”

Pe 3 octombrie, procesul se amână din nou: „Cauza s-a amânat la data de 17.10.2022, ora 11,00 pentru a emite adresă către pârâtul Consiliul Judeţean Dolj,” informează portalul justiției române.

Pe 17 octombrie „Cauza s-a amânat la data de 31.10.2022, ora 11,00 la solicitarea părţilor, pentru observarea înscrisurilor comunicate în şedinţă, de către reprezentantul pârâtului Consiliul Judeţean Dolj”

Pe 31 octombrie, procesul a suferit încă o amânare: „Cauza s-a amânat la data de 14.112022, ora 11,00 la solicitarea apărătorului SC LIDL Romania SCS, pentru observarea cererii de intervenţie accesorie comunicată în şedinţă.”

După atâtea amânări, iată că Tribunalul Dolj ia în sfârșit o decizie:

 „Anulează, ca netimbrată, cererea de intervenţie accesorie formulată de SC DECEBAL JOB PRODUCTION SRL. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor CONSILIUL JUDEŢEAN DOLJ şi S.C. BOG ART S.R.L. şi respinge acţiunea faţă de aceşti pârâţi ca fiind formulată împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge celelalte excepţii, ca fiind neîntemeiate. Admite acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâţii SC LIDL ROMÂNIA SCS şi PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN DOLJ. Suspendă executarea autorizaţiei de construire nr.14395/28.06.2021 emisă de pârâtul Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj până la pronunţarea instanţei de fond. Cu drept de recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Dolj. Pronunţată azi, 14.11.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.”

Lidl oprise lucrările la depozit în primăvară, în momentul în care MApN a înaintat cele două plângeri în instanță, informează sursa citată.

Distanța dintre depozitul Lidl și radarul NATO. Sursa foto: Libertatea
Distanța dintre depozitul Lidl și radarul NATO. Sursa foto: Libertatea

Procesul menționat nu este singurul prin care MApN încearcă să opeasca construcția depozitului Lidl. Al doilea proces, în care MApN cere anularea autorizației de construire a centrului logistic Lidl pe motiv că actul a fost emis de Consiliul Județean Dolj fără ca Armata să-și dea acordul, are stabilit următorul termen săptămâna viitoare, pe 22 noiembrie.

În februarie 2020, Ministerul Apărării Naționale a înaintat două cereri la Tribunalul Dolj împotriva beneficiarului Lidl: anularea autorizației de construire a noului depozit și sistarea lucrărilor la proiectul demarat de concernul german.

În vară însă, MApN și Lidl au ajuns la înțelegere de natură imobiliară, mai spune Libertatea. Cele două părți au depus această înțelegere în instanță: depozitul rămâne, iar radarul militar integrat în sistemul de apărare a scutului de la Deveselu va fi relocat.

Înțelegerea a fost însă respinsă, pe 20 septembrie, de judecătoarea Florica Dudu, în cauza privind anularea autorizației de construire.

Citește și: Ungurii ne țin partea ca să intrăm în Schengen. Ministru maghiar: „Budapesta doreşte menţinerea parteneriatului strategic româno-ungar”

Tags:
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult