- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Localitățile din România unde se poate obține certificat de naștere sau deces în format digital. MAI a publicat lista actualizată

14 May, 23:30 • Fundeanu Madalina
Lista cu noile localități unde se poate obține certificat de naștere sau deces în format digital. MAI a publicat noile informații.
Localitățile din România unde se poate obține certificat de naștere sau deces în format digital. MAI a publicat lista actualizată

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat lista cu cele mai noi localități unde se poate obține certificat de naștere sau deces în format digital. Astfel, cetățenii pot accesa digital serviciile de înregistrare a evenimentelor majore de stare civilă, respectiv nașteri și decese, conform Antena 3 CNN.

Lista cu noile localități unde se poate obține certificat de naștere sau deces în format digital

„Ministerul Afacerilor Interne anunță o nouă extindere a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) cu 25 de localități.

Începând de astăzi, cetățenii din următoarele municipii, orașe și comune pot accesa digital serviciile de înregistrare a evenimentelor majore de stare civilă, respectiv nașteri și decese, după cum urmează:

  • Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii
  • Județul Iași: Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, Butea
  • Județul Hunedoara: Hațeg, Brad, Simeria, Peștisu Mic, Băcia, Băița, Certeju de Sus, Șoimuș, Hărău
  • Județul Ialomița: Fierbinți-Târg, Căzănești, Sfântu-Gheorghe, Balaciu, Sinești, Dridu, Perieți, Jilavele, Coșereni, Movilița.

Această reușită vine în urma eforturilor continue depuse de MAI pentru îmbunătățirea și accesibilitatea serviciilor oferite cetățenilor.

Reamintim că, începând cu data 8 mai 2024, a fost demarată o primă etapă de extindere a SIIEASC, cetățenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov putând obține în format digital, dar și fizic, la cerere, certificate de naștere și deces.

Punerea în funcțiune, la nivel național, a Sistemului Informatic are ca termen de finalizare data de 24 septembrie 2024”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: Cum poți micșora factura la energie electrică. Aceste trucuri te vor ajuta: „Lucrurile acestea sunt la îndemâna tuturor”

certificat de naștere în format digital
certificat de naștere în format digital

MAI, prin Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației și Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au implementat „Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”, cod SMIS 2014+ 120025, cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

În implementarea acestui proiect, un rol esențial l-a jucat sprijinul acordat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate.

Valoarea totală a proiectului a fost de 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei au fost bani din finanțare nerambursabilă proveniți din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate (POC), iar 28.952.894,61 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din bugetul național și 3.705,81 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului.

Principalul obiectiv a fost de a susține digitalizarea de la nivelul administrației publice, prin informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea documentelor de stare civilă, dar și implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații de stare civilă pentru cele 4 evenimente primare de viață: naștere, căsătorie, divorț și deces, prevăzute în Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată.

Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă este format din 5 platforme interoperabile, cu scopul de a furniza servicii digitale circumscrise înregistrării sau, în funcție de situație, atestării evenimentelor de viaţă: naştere, căsătorie, divorț și deces.

Vezi și: Pensii 2024. CNPP a publicat modul în care vor fi recalculate pensiile românilor. Câți bani vor primi seniorii de la 1 septembrie 2024