- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2024. CNPP a publicat modul în care vor fi recalculate pensiile românilor. Câți bani vor primi seniorii de la 1 septembrie 2024

14 May, 21:38 • Bocioacă Bianca
Casa de Pensii a publicat modelul deciziilor privind recalcualarea pensiilor din sistemul public. Modul de calcul al pensiilor se ca schimba de la 1 septembrie 2024, iar punctul de pensie va fi înlocuit cu punctul de referință.
Pensii 2024. CNPP a publicat modul în care vor fi recalculate pensiile românilor. Câți bani vor primi seniorii de la 1 septembrie 2024

Pensii 2024. Legea 360/2023, prin care se reglementează, începând de anul acesta, pensiile, stabilește, printre altele, și schimbarea modului în care sunt calculate pensiile românilor. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public.

Citește și: Casa de pensii face anunțul lunii mai. Pensionarii trebuie să depună documentele pentru a primi cadoul de 2.500 de lei

Actualul mod de calcul al pensiilor va suferi schimbări de la 1 septembrie 2024. Punctul de pensie va fi înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu. Documentul stabilește că toate pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula din septembrie, dar și că, în urma modificărilor, pensiilor nu vor putea fi mai mici ca înainte.

Pensii 2024. Cum se va recalcula pensia

Mai exact, de la 1 septembrie 2024, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință. Așadar, cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Valoarea punctului de referință va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25. Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de punctele de stabilitate.

Ce sunt punctele de stabilitate

Punctele de stabilitate sunt punctele suplimentare pe care le vor primi românii care au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai exact, pentru stagiul de cotizare de peste 25 de ani contribuitivi se va acorsa un număr de puncte de stabilitate, după cum urmează:

  • 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

De la 1 septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare vor fi recalculate, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință. Recalcualarea pensiilor se va face din oficiu.

CNPP a stabilit recent,  prin Ordinul 356/2024, modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii. Ordinul prevede că deciziile vor fi emise în două exemplare care cuprind în clar numele și prenumele directorului executiv sau, după caz, ale directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații sau ale șefului casei locale, un exemplar fiind comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea urmând să fie arhivat la dosarul de pensie, conform Avocatnet.ro.

Citește și: Câți bani au strâns românii care au cotizat la Pilonul II de pensii. Sume lunare cu 50% mai mari decât anul trecut

De la acest mod de recalculare al pensiilor sunt exceptate cele stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care vor fi recalculate conform unui sistem propriu.

Pentru acestea se va atribui un număr total de puncte determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință.

Dacă din recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos. De asemenea, drepturile de pensie recalculate se vor acorda de la data intrării în vigoare a legii.