- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Locuitorii din Capitală se declară afectați de creșterea prețurilor pentru produsele alimentare. Sondaj CURS: 90% dintre bucureșteni se așteaptă ca majorările să continue

01 May, 21:59 • Lupu Alexandra
Bucureștenii se declară afectați de creșterea prețurilor pentru produsele alimentare. Întrebați despre perspectivele de viitor, locuitorii din Capitală afirmă că se așteaptă la mai multe majorări în acest segment. Iată rezultatele sondajului CURS.
Locuitorii din Capitală se declară afectați de creșterea prețurilor pentru produsele alimentare. Sondaj CURS: 90% dintre bucureșteni se așteaptă ca majorările să continue

Sondajul de opinie realizat de CURS arată realitatea pe care bucureștenii trebuie să o confrunte. Concret, 89% dintre locuitorii din Capitală se declară afectați, mai mult sau mai puțin, de creșterea prețurilor pentru produsele alimentare, informează ziare.com.

Cum resimt bucureștenii creșterea prețurilor pentru produsele alimentare

Un sondaj de opinie realizat de CURS arată că 89% dintre bucureșteni sunt afectați, într-o măsură mai mare sau mai mică, de majorările de prețuri la produsele alimentare din ultimii 2 ani. Cercetarea sociologică a fost efectuată în perioada 19 – 28 aprilie 2023. Astfel, la întrebarea „Dumneavoastră personal, cât de afectat sunteți de creșterea prețurilor?”, locuitorii din Capitală au răspuns fără să se gândească prea mult. Iată care sunt rezultatele:

  • 54% răspunsuri pentru „foarte afectat”;
  • 35% – „afectat”;
  • 7% – „puțin afectat”;
  • 1% – „foarte puțin / deloc afectat”;
  • 3% – „nu știu / nu răspund”.

Citește și: Mărcile alimentare private, tot mai prezente în coșul de cumpărături al românilor! Julien Munch, Carrefour România: „Observăm o abordare mai prudentă a clienţilor”

Mai mult decât atât, cercetarea sociologică arată că 90% dintre locuitorii din Capitală se așteaptă la și mai multe creșteri de prețuri în ceea ce privește segmentul alimentar. La această întrebare, 4% dintre respondenți au spus „nu” și 6% au selectat varianta „nu știu / nu răspund”. Nu este de mirare că bucureștenii nu se arată încrezători, în ceea ce privește perspectivele de viitor ale costurilor.

Produse alimentare
Produse alimentare

Ultimele informații arată că, în cea mai mare piață agroalimentară din România, un kilogram de ceapă costă 8 lei. Anul trecut, el valora între 3.5 și 4. Totodată, o legătură minusculă de pătrunjel costă 2 lei, iar în 2022, valora doar 1 leu. „Inflația alimentară” le-a dat mari bătăi de cap românilor.

Mulți dintre ei s-au văzut nevoiți să reducă considerabil cheltuielile, astfel, din coșul de cumpărături eliminau chiar și alimentele și produsele de bază, din cauza lipsurilor financiare. Ziarul Financiar relatează că economiștii se așteptau la o scădere a inflației. Cu toate acestea, analizând evoluția din ultimul timp, românii nu vor vedea o rată de sub două cifre, în ciuda asigurărilor date de experții din țară.

„Cu o asemenea evoluţie, este tot mai puţin probabil că vom scădea cu inflaţia la sub două cifre anul acesta, în ciuda asigurărilor pe care le dau majoritatea experţilor din România.

Asta înseamnă mai mult de 1/4 din puterea de cumpărare pierdută de români în mai puţin de 2 ani. Este imens! Sigur nu va fi pace socială, mai ales pe final de an”, este de părere Cristian Păun.

Vezi și: Românii au cheltuit 6,3 miliarde de euro pe cumpărături online în 2022. 66% din utilizatorii de internet din România au plasat cel puțin o comandă