- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Locul din România plin de palate părăsite. Realitatea paradoxală în 2024, cunoscută la nivel internațional

04 May, 11:32 • Bumbeneci Diana
O comună din România găzduiește cele mai multe palate părăsite din țară. Povestea locului a devenit cunoscută la nivel internațional.
Locul din România plin de palate părăsite. Realitatea paradoxală în 2024, cunoscută la nivel internațional

În inima României se ascunde o poveste deopotrivă fascinantă și paradoxală, o poveste despre bogăția palatelor părăsite din comuna Certeze. După căderea regimului comunist în 1989, mulți români au privit către orizontul străinătății în căutarea unui trai mai bun. Unii și-au întemeiat viața în țări îndepărtate, însă nu au uitat niciodată rădăcinile lor, întorcându-și privirea și, mai ales, resursele către locurile natale.

Locul din România plin de palate părăsite

În Certeze, o mică localitate din județul Satu Mare, se desfășoară un tablou cu accente de opulență și melancolie. Aici, printre colinele și pădurile uitate de turiști, se înalță palate ce sfidează trecerea timpului și care au devenit cunoscute la nivel internațional. Construite cu dragoste și speranță de către tinerii ce au străbătut hotarele țării în căutarea unui viitor mai strălucit, aceste locuințe luxoase par a fi rămas suspendate într-o așteptare eternă.

bogăția palatelor părăsite din comuna Certeze
bogăția palatelor părăsite din comuna Certeze

Paradoxul acestei scene este subliniat de absența lor din peisajul cotidian al comunei. Într-un scenariu ce pare desprins dintr-un roman al contrastelor, casele sunt lăsate în grija bătrânilor, ultimii păstrători ai unei moșteniri în așteptare. Astfel, Certeze devine o comună ce trăiește între două lumi, între trecutul glorios și viitorul incert.

De-a lungul ultimelor trei decenii, migrația a modelat destinul multor comunități românești, iar Certeze nu face excepție. Tinerii au ales să-și clădească viitorul în țări străine, însă nu au uitat de legăturile cu locurile de baștină. Drept dovadă stau aceste edificii grandioase, mărturii ale speranței și dorului de reîntoarcere.

Vezi și: Conacul Bilcescu-Alimănişteanu, de la comoara României anilor 1930, la paragina contemporană. Povestea unică a castelului unuia dintre creatorii Băncii Naționale

bogăția palatelor părăsite din comuna Certeze
bogăția palatelor părăsite din comuna Certeze

Cu o arhitectură ce amintește de vremurile de glorie și de eleganța trecutului, casele din Certeze atrag privirile prin detaliile lor rafinate. Fie că vorbim despre mansardele din lemn, acoperișurile de țiglă sau tablă sau balcoanele cu o arhitectură neobișnuită, fiecare aspect al acestor construcții amintește de o epocă de opulență și rafinament.

Însă, în umbra acestor palate, se află poveștile cutremurătoare ale bătrânilor ce au rămas să păzească tăcutele mărturii ale visurilor copiilor lor. Doamna Cecilia este una dintre aceste voci ale trecutului, a cărei grijă pentru casa fiicei sale răsfrânge nostalgia unei întoarceri ce pare să se întârzie. În fiecare săptămână, ea devine paznicul tăcut al amintirilor, ștergând praful și aerisind acea încăpere ce pare să-și aștepte cu răbdare stăpânii.

bogăția palatelor părăsite din comuna Certeze
bogăția palatelor părăsite din comuna Certeze

Bătrânii mărturisesc că nepoții și copii lor sunt plecați în afară și vin de câteva ori pe an. Lipsa de locuri de muncă și salariile mici îi obligă pe mulți să plece în țări din afară, pentru a asigura familiilor un trai mai bun.

„Singură sunt, îngrijesc de casă să n-o fure nimeni. Îi goală casa și așa merg, că aici nu-s plătiți, n-au salariu și n-au unde lucre aici. Dor mi-i dar n-am ce face, mai stau cu vecina. Nu pot trăi aici, că n-au unde lucra.”

„E foarte greu. La Paris sunt. Cea mică e de vreo 10 ani, celalată de 5 ani. Și aici e bine doar că valoarea banului contează.”

„Toți sunt plecați în Franța, la Paris. Trebuie să vină acasă. Eu am rămas singur că soția a murit.” au spus câțiva dintre bătrâni

Vezi și: Caritas. Povestea schemei Ponzi românești prin care românii, după 5 decenii de comunism, au sperat să se îmbogățească în 3 luni

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult