- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru fermieri! Până la finalul anului riscă să piardă miliarde de euro! Suma colosală pe care n-au reușit să o cheltuiască din fondurile UE

18 Jan, 15:28 • Polojan Tudor
România riscă să piardă 1,5 miliarde de euro din fonduri europene dacă nu se cheltuie până la sfârșitul anului. Banii provin din exercițiul financiar precedent 2014-2020.
Lovitură pentru fermieri! Până la finalul anului riscă să piardă miliarde de euro! Suma colosală pe care n-au reușit să o cheltuiască din fondurile UE

Cristian Găină, consultant fermieri, a vorbit în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” de la agro-tv.ro despre atenți pe care trebuie să o oferim acestui lucru și despre lipsa de strategii și măsuri concrete a Ministerului Agriculturii de a atrage acești bani.

”Astăzi suntem în următorul context: pe programul 2014-2020, nu avem nici măcar 70% implementare, adică 1,5 miliarde de euro nu le avem în implementare. Nu vorbim de perioada de tranziție, ci de 2014-2020, a cărei implementare se încheie în 2023.

După cum bine știu cei care lucrează pe proceduri, la 15 octombrie se încheie anul fiscal european. Asta înseamnă că noi trebuie să venim până în septembrie cu toate documentele și proiectele la plată.

Dacă dumneavoastră aveți impresia că în această perioadă putem să cheltuim 1,5 miliarde de euro, eu mă declar cel mai mare fan al PNS-ului. Nu se va întâmpla lucrul acesta.

Nimeni nu spune ce eșec este să pierdem 1,5 miliarde de euro, nimeni nu se pune cu noi la masă să discutăm soluțiile pentru a fluidiza birocrația pe care o ducem acum către AFIR, care sunt înecați în proceduri și avize și documentații, înecați în propria exigență. Nu se discută ce măsuri coercitive avem să salvăm acești bani, dar ieșim ca niște flori și ne plimbăm cu toți șefii după noi prin toate județele, să spunem ce bani avem. Uite, avem acești 1,5 miliarde de euro, despre care tăcem și nu spunem nimic, pentru că asta arată competența executivă, nu teoria de a avea bani”, a spus Cristian Găină pentru AGRO TV.

Citește și: Suma record pe care statul o va incasa de la Romgaz! Milioane de lei vor intra la bugetul României in 2023!

Fermieri și bani europeni/ sursa: mhtc.ro
Fermieri și bani europeni/ sursa: mhtc.ro

 

Cât de informați sunt viitorii și actualii fermieri?

Acțiunea ”Caravana Cunoașterii” a Ministerului Agriculturii menită să informeze fermierii în legătură cu noutățile din Planul Național Strategic (PNS) a fost și ea criticată de către Cristian Găină. Acesta spune că nu există ghidurile măsurilor și criteriile de selecție, iar prezentările sunt lipsite de substanță.

”Discutăm de această Caravană a cunoașterii, în condițiile în care Comitetul de Monitorizare nu există. Nu știu ce naiba dezbat oamenii aceia acolo, când nu sunt nici măcar dezbătute criteriile. Pe mine nu mă interesează câți bani are bugetul de stat, pe mine mă interesează cum pot eu, ca potențial beneficiar, să am acces la ei într-o competiție corectă, transparentă și care să nu îmi genereze costuri suplimentare. Asta îi interesează pe fermieri, valoarea reală a banilor, modul de a-i accesa și un sistem de criterii de performanță”, a mai declarat Găină.

Te interesează și: Lovitura uriașă pe care a primit-o un român. S-a trezit cu gazul tăiat și cu o factură de 7000 de euro. „Copiii mei dorm în frig și se spală cu apă rece”

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult