- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru locuitorii unui mare oraș din România. Preţul gigacaloriei către populaţie creşte cu 60% de la 1 ianuarie

01 Feb, 15:08 • Andrei Alina
Consiliul Local Craiova a aprobat, în şedinţa de joi, majorarea preţului gigacaloriei către populaţie cu 60%, începând cu 1 ianuarie.
Lovitură pentru locuitorii unui mare oraș din România. Preţul gigacaloriei către populaţie creşte cu 60% de la 1 ianuarie

Lovitură pentru locuitorii unui mare oraș din România. Preţul gigacaloriei către populaţie în municipiul Craiova creşte cu 60% de la 1 ianuarie, de la 323,62 la 376,19 lei/Gcal, fără TVA. Majorarea vine deoarece Guvernul nu a mai alocat fonduri municipiului Craiova pentru subvenţia energiei termice furnizate în sistem centralizat.

Citește și: Frigul dublează facturile la gaze. Ce se întâmplă cu o familie care în decembrie a plătit 550 lei

Potrivit viceprimarului Rela Filip, subvenţia acordată de Guvern era de 45 milioane lei, municipalitatea reuşind de la bugetul local să acopere numai 26 milioane lei, majorând astfel cuantumul subvenţiei pentru populaţie de la 133,21 lei/Gcal la 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA).

„În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.36/2006, cu modificările şi completările ulterioare privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei, s-a instituit la nivelul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei o schemă de sprijin în valoare de 250 milioane lei, pentru sezonul rece 2022-2023, pentru unităţile administrativ-teritoriale la nivelul cărora există sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, acolo unde pentru producerea energiei termice se utilizează combustibil sub formă de cărbune, păcură sau biomasă, ceea ce a condus la aprobarea, prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 171/2023, a unei compensaţii pentru populaţie a preţului Gcal, în cuantum de 237,52 lei. Întrucât, acolo unde pentru producerea energiei termice se utilizează combustibil sub formă de cărbune, păcură sau biomasă, schema de sprijin menţionată anterior a avut o perioadă de aplicare limitată (sezonul rece 2022-2023), începând cu data de 01.01.2024 compensaţia pentru populaţie a preţului Gcal, în cuantum de 237,52 lei, nu va mai fi suportată de către Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, modificându-se astfel şi tariful local de facturare pentru populaţie în cuantum de 232,62 lei/Gcal”, se menţionează în hotărârea CL Craiova, potrivit Agerpres.

Citește și: Factura la gaze s-ar putea dubla din 2025. Cele 4 scenarii luate în calcul de experți după ce plafonarea nu se va mai aplica

Astfel, CL Craiova a aprobat: tariful local al energiei termice facturate populaţiei, în cuantum de 376,19 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 323,47 lei/MWh (exclusiv TVA); menţinerea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţi economici în cuantum de 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 518,79 lei/MWh (exclusiv TVA); menţinerea preţului local de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice distribuită prin centrale termice în cuantum de 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 747,38 lei/MWh (exclusiv TVA) şi a aprobat majorarea cuantumului subvenţiei pentru populaţie de la 133,21 lei/Gcal la 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 195,32 lei/Mwh (exclusiv TVA).

 

Preţul gigacaloriei către populaţie creşte cu 60% de la 1 ianuarie. Guvernul nu mai dă bani

Viceprimarul Craiovei Rela Filip a afirmat că sunt discuţii la Bucureşti pentru alocarea subvenţiei la căldură, pentru că în acest moment Guvernul nu are bani.

„Subvenţia din partea Primăriei Craiovei este de 26 milioane lei la preţul gigacaloriei. Norocul nostru este că datorită activităţii bune a lui Termo, preţul de producţie de la care pornim este cel mai mic din ţară, iar aplicată subvenţia la acest preţ, preţul către populaţie ajunge tot printre cele mai mici din ţară. Da, nu mai primim de la Guvern deocamdată aceşti bani, pentru că Guvernul trebuie să achite vaccinurile achiziţionate de Vlad Voiculescu, dacă îl cunoaşteţi. Sunt discuţii la Bucureşti să vină aceşti bani şi cum vor veni, ca şi anul trecut când am avut o lună doar cu subvenţia primăriei, noi îl aplicăm şi sperăm să scădem din nou preţul gigacaloriei”, a spus Rela Filip.

Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Craiova constă în sursele de producere şi reţeaua de transport primară care aparţin Electrocentrale Craiova SA (CET II), centralele termice de bloc şi reţeaua secundară care aparţine Termo Urban – societatea Consiliului Local Craiova, precum şi cele 100 de puncte termice ale Termo Urban, alimentate tot de CET II. Preţul energiei termice pe care CET II o vinde către Termo Urban, distribuitorul de energie termică în municipiul Craiova, este de 337 lei/gigacalorie, începând cu 1 noiembrie 2023.