- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru români. Facturile la gaze vor crește semnificativ

30 Mar, 21:55 • Bumbeneci Diana
Cresc semnificativ facturile la gaze! Iată cum vor plăti românii în plus lunar.
Lovitură pentru români. Facturile la gaze vor crește semnificativ

Facturile la gaze vor crește din ce în ce mai mult începând cu 1 aprilie. Decizia a fost luată după ce s-a aprobat creșterea tarifelor de transport și distribuție gaze și energie electrică prin legea 357/2022.

Facturile la gaz vor fi din ce în ce mai mari

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a motivat majorarea acestor facturi. Chiar dacă românii nu sunt de acord cu acestea, creșterea nu mai poate fi amânată.

„Alin 2, Art. 14, din Legea 357/2022 stabilește explicit că, începând cu 1 aprilie 2023, se vor adăuga în tarif toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport în anul 2021 și anul 2022 și care, conform legii, se vor recupera prin majorarea tarifelor începând cu 1 aprilie 2023”.

Vezi și: ANCHETĂ! KazMunayGas, compania prin care frăția Rusia-Kazahstan vrea să scape de sancțiunile internaționale! Kazahii pot juca pe cartea petrolului, iar preluarea Lukoil din România l-ar putea ajuta pe Putin să fenteze embargoul impus de UE

conductă de gaz
conductă de gaz

„Tarifele rezultate ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va stabili tarife reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarife reglementate de transport al energiei electrice, aplicabile începând cu dată de 1 aprilie 2023, conform cadrului de reglementare şi prevederilor prezenței ordonanţe de urgenţă.”, potrivit legii.

ANRE este obligată să verifice în România dacă tarifele solicitate de operatori sunt realizate în conformitate cu metodologiile de stabilire a tarifelor și de a le aproba dacă aceste tarife respectă metodologia.

„În ceea ce privește impactul acestor creșteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezintă astfel: La energie electrică nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non-casnic, creșterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat. La gaze naturale, pentru consumatorul casnic va exista o creștere cu cca. 4-5% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023.

Pentru consumatorul non-casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 1-2% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023, iar pentru consumator non-casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 5-10% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023”, a explicat Dumitru Chisăliţă, potrivit observatornews.ro.

Vezi și: Ireal. Șocul unei turiste atunci când a primit nota de plată într-un local de lângă Lacul Como din Italia. Pentru ce a fost nevoită să plătească nu mai puțin de 20 de euro

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult