- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru români! Guvernul vrea să interzică posibilitatea de a încasa pensie și salariu în același timp

12 Apr, 15:20 • Bumbeneci Diana
Românii ar putea să nu mai aibă voie să încaseze pensie și salariu de la stat. Excepții și în cazul angajărilor.
Lovitură pentru români! Guvernul vrea să interzică posibilitatea de a încasa pensie și salariu în același timp

Executivul condus de Nicolae Ciucă are în plan să interzică posibilitatea de a se încasa pensie și salariu în același timp pentru angajații companiilor de stat. În acest mod s-ar face o economie de aproximativ 1,7 miliarde de lei. Vor fi luate însă în calcul și o serie de excepții, anunță Antena 3.

Românii nu vor mai putea încasa și pensie și salariu

Această măsură nu este una nouă pentru români, având în vedere că această discuție a mai fost purtată de mai multe ori în cadrul coaliției de Guvernare. O lege asemănătoare a trecut de Senat în legislatura anterioară, însă nu a mai intrat ulterior în dezbatere. Este vorba despre inițiativa fostului Ministru al Muncii, susținut de PNL, Raluca Turcan.

Inițiativa interzicea cumulul pensie-salariu și se aplica doar angajaților din instituțiile publice.

Ai mai putea citi: Nicolae Ciucă anunță noi măsuri luate de Guvern în urma discuției cu fermierii. „Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului și va fi gata cât mai repede posibil”

Salariu români
Salariu români

Potrivit sursei citate, documentul de lege avea și o serie de excepții. Era vorba despre persoanele alese în funcție de autoritate sau demnitate publică sau cei pentru care durata mandatului este prevăzută de constituție. Mai exact, pe lista excepțiilor este trecut guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, premierul Nicolae Ciucă sau judecătorii Curții Constituționale. Aceștia nu ar fi fost obligați să aleagă între pensie și salariu. Cât despre restul bugetarilor, nu au fost oferite mai multe informații oficiale.

O altă variantă luată în calcul de actuala coaliție de guvernare ar fi ca interdicția să se aplice doar așa zișilor tineri pensionari. Mai exact, celor care au ieșit la pensie, profitând de legi speciale, și care s-au angajat apoi din nou la stat.

De altfel, sunt luate în calcul și excepțiile în cazul înghețării angajărilor la stat. Dacă măsura s-ar valida oficial, am putea vedea că instituții din anumite domenii ar putea fi scutite de această interdicție.

O categorie ar fi angajații de pe ambulanță, care reclamă că nu au suficient personal. Iar în trecut am văzut derogări în domenii precum Sănătate, Apărare și Ordine Publică, dar și Educație.

Te mai poate interesa și: Se activează planul de austeritate? Statul român începe concedierea angajaților și tăierea salariilor bugetarilor. Boloș: „Reformele nu se fac cu mânuși. Avem data limită”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult