- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lozul norocos pe care l-au tras unii fermieri. Porumbul zaharat poate fi produs chiar și în timp de secetă

10 Nov, 12:05 • Cornel Ghimeșan
Unii fermieri, care s-au concentrat pe culturi de nișă, au avut noroc, în sensul în care nu au fost foarte afectați de secetă. Un exemplu în acest sens sunt femierii care cultivă porumb zaharat, aceștia au tras lozul câștigător.
Lozul norocos pe care l-au tras unii fermieri. Porumbul zaharat poate fi produs chiar și în timp de secetă

O categorie de fermieri s-au buvurat de un câștig nesperat datorită faptului că toamna de anul acesta a fost blândă și lungă. Cei care s-au concentrat pe culturi de nișă, de exemplu porumbul zaharat, a tras lozul norocos în acest an.

Alte articole: Fermierii din Vaslui hrănesc animalele cu porumb din Ucraina, pentru că e mai ieftin! Vasluienii plătesc 150 de dolari tona, jumătate față de prețul din România

În județul Olt, în comuna Pleșoiu, fermierul Ion Păunel cultivă de aproximativ 15 ani porumb dulce, fiind, la acel moment, pionier în zonă. De-a lungul timpului, fermierul nu a renunțat, iar în acest an, în condițiile unei toamne prelungite, profitul va fi substanțial. Păunel vinde porumbul la bucată, cu un preț foarte avantajos: între 1-1,5 lei de la producător, acesta putând fi găsit la piață cu 2-2,5 lei.

„Acest porumb poate fi cultivat în extratimpurietate, în timpul verii, dar și toamna. Am avut șansa ca anul acesta să avem o toamnă mai lungă, pentru că am avut și ani în care bruma a venit puțin mai devreme, chiar la sfârșit de septembrie, altădată la jumătatea lunii octombrie sau final de octombrie. Ar fi fost un pariu pierdut sau o cultură compromisă. Eu, cu ajutorul climei, am reușit acum să încep recoltarea. Sper să și termin, într-o săptămână sau două”, a declarat fermierul Ion Păunel.

Fermierul oltean e explicat faptul că acest tip de porumb se comportă ca o legumă și din acest motiv are o suprafață cultivată de 4.000 m.p. Porumbul zaharat are nevoie de condiții propice dezvoltării, necesitând apă și fertilizare, dar și tratamente împotriva unui dăunător – sfredelitorul porumbului – care poate distruge cultura până la 100%.

„Dacă nu avem sistem de irigare sau de aspersie, dacă nu-l fertilizăm, nu are condițiile necesare dezvoltării, el nu se face”, a mai precizat fermierul.

Lozul norocos pe care l-au tras unii fermieri. Porumbul zaharat poate fi produs chiar și în timp de secetă
Lozul norocos pe care l-au tras unii fermieri. Porumbul zaharat poate fi produs chiar și în timp de secetă

Planta este foarte pretențioasă și deși se însămânțează la fel ca porumbul clasic, are nevoie de două operațiuni de copilire, mai spune fermierul.

 „Genetic, pleacă mai mulți copili de jos, iar pentru timpurietate trebuie copiliți o dată sau de două ori. Nu e o cultură chiar atât de simplă. Dacă nu reușești să faci această copilire și să vii cu fertilizarea și cu apă multă, nu faci producție. Mulți îi cultivă ca pe „ce-o da Dumnezeu, dacă plouă-plouă, dacă nu…”Și așa nu faci treabă”, a mai spus fermierul.

Perioada de la însămânțare și până la recoltare variază între 65 și 80 zile, în funcție de condițiile climatice. Porumbul dulce aduce profit și vara, chiar dacă pe perioada verii, când fermierii care îl pun pe piață sunt mai mulți, pleacă din fermă cu 0,7 – 1,2 lei/bucată.

Cât te-ar costa să investești într-o cultură de porumb zaharat?

Investiția pentru această cultură este una semnificativă, din moment ce sămânța are un preț considerabil. De exemplu, un kilogram de boabe costând, în funcție de hibridul ales, între 200 și 800 lei, spune fermierul, iar pentru înființarea unui hectar de cultură sunt necesare între șapte și 12 kilograme. O cultură sănătoasă necesită o investiție care se poate apropia de 25.000 lei, mai spune Ion Păunel, însă în condițiile în care poate fi valorificat în totalitate venitul obținut se ridică la 50.000 – 60.000 lei.

Acesta poate fi cultivat și în spațiu protejat. Există fermieri care îl cultivă și în sere și solarii, așadar reușind să iasă cu el pe piață primăvara devreme sau toamna târziu, atunci când prețul este mai bun. Mai mult, este o cultură care se pretează și la sistemul de producere bio sau eco, mai spune Ion Păunel.

Ce le lipsește astăzi micilor fermieri, astfel încât să profite și mai mult de pe urma acestei culturi, dar și a altora, este capacitatea de depozitare și condiționare. Dacă ar dispune de toate acestea, cum cererea pentru porumbul zaharat este în continuă creștere, și suprafețele cultivate ar putea să se mărească, pentru că porumbul poate fi valorificat la un pereț bun și către fabricile de procesare care produc conserve, salate etc.

Citește și:Cât de profitabilă este de fapt agricultura în Romania?! 5.000 de euro PROFIT net la un hectar de porumb! În ce condiții obțin fermierii asemenea randamente?

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult