- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lucrezi în minivacanța de 1 iunie și Rusalii? Iată ce beneficii primești

27 May, 09:02 • Bumbeneci Diana
Românii vor avea parte de o nouă minivacanță de 5 zile cu ocazia zilelor de 1 iunie și Rusalii. Cei care sunt nevoiți să lucreze primesc însă o serie de beneficii.
Lucrezi în minivacanța de 1 iunie și Rusalii? Iată ce beneficii primești

Urmează o nouă minivacanță 1 Iunie – Rusalii 2023. Cine se bucură de zilele libere de la stat acordate la începutul lunii iunie, cu ocazia Zilei Copilului, urmată de sărbătoarea de Rusalii 2023.

Ce beneficii ai dacă lucrezi în minivacanța de 1 iunie și de Rusalii

1 iunie 2023, dată care marchează Ziua Internațională a Copilului cât și datele de 4, respectiv 5 iunie 2023 (prima și a doua zi de Rusalii) atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și ca Cincizecimea sau Rusaliile sunt zile de sărbătoare legală în România în care nu se lucrează. Există însă și situații în care românii trebuie să lucreze însă.

Munca în minivacanță
Munca în minivacanță

Anul acesta, datorită modului cum pică cele două sărbători în calendar, Guvernul a decis ca ziua de 2 iunie (vineri) să fie zi liberă pentru elevi, profesori și salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Munca prestată în zilele de sărbătoare legală se compensează în condițiile art. 142 din Codul muncii. Potrivit prevederilor, salariaților care lucrează în zilele de sărbătoare legală li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Vezi și: 2 iunie, zi liberă pentru bugetari. Cine beneficiază de întreaga minivacanță de 5 zile

În situația în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată in zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Zile libere nelucrătoare 2023

1 ianuarie – duminică – Anul Nou
2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
16 aprilie – duminică – Paște ortodox
17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
1 mai – luni – Ziua Muncii
1 iunie – joi – Ziua Copilului
4 iunie – duminică – Rusalii
5 iunie – luni – a doua zi de Rusalii
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun

Vezi și: VIDEO. Guvernul anunță oficial drepturile profesorilor de la 1 septembrie. Primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute, primă dublă la pensionare și reducerea normei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult