- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

MADR pregătește un nou sprijin pentru români! Vor fi acordate sume de bani pentru despăgubiri

31 Jan, 17:28 • Bumbeneci Diana
Românii care au nevoie de despăgubiri de la MADR primesc noi sume de bani. În prezent se lucrează la o Ordonanță de Urgență.
MADR pregătește un nou sprijin pentru români! Vor fi acordate sume de bani pentru despăgubiri

Vești noi pentru români! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță debutul dezbaterilor pentru Ordonanța de Urgență pentru acordarea despăgubirilor la culturile înființate în primăvara anului trecut. Este vorba despre toate culturile care, în 2022, au fost profund afectate de secetă.  Anunțul a fost făcut de secretatul de stat MADR, Sorin Moise, în emisiunea „Agricultura la Raport”.

MADR pregătește despăgubirile de secetă

„Întrebarea este binevenită și foarte multă lume așteaptă răspuns la ea. Lucrăm chiar în acest moment la Ordonanța de urgență. O parte din bani îi avem prinși în bugetul Ministerului Agriculturii, iar diferența, atâta timp cât vom avea un ok de la Ministerul de Finanțe, putem să o primim la rectificarea bugetară, ca să putem să acordăm aceste despăgubiri. E clar că fermierii români vor primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă anul trecut”, a precizat secretarul de stat Sorin Moise pentru sursa citată.

MADR despăgubiri de secetă
MADR despăgubiri de secetă

Te mai poate interesa și: În timp ce românii nu primesc sprijin pentru creșterea animalelor, România importă carne în valoare de 1,22 miliarde de euro

Conform reprezentantului MADR, sumele care vor fi acordate încă nu au fost prezentate oficial. Ele vor fi calculate după aceeași formulă de calcul după care au fost acordate și despăgubirile la culturile de toamnă.

„Este vorba de Institutul de Economie Agrară, care face devizul cheltuielii pe hectar. Așa e legislația și Comisia Europeană îți permite să dai maxim 40% din această cheltuială, din acest deviz”, a mai precizat Sorin Moise.

În același timp, oficialul de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării a mai explicat că proiectul de act normativ pentru aceste despăgubiri ar urma să fie finalizat în cursul acestei săptămâni. Cu toate acestea însă, se știe cât timp va mai dura până când va fi aprobat și vor fi  transmise plățile către persoanele care au nevoie.

Ai mai putea citi: Toți producătorii de legume trebuie să știe! Guvernul a luat o decizie privind sprijinul cuplat

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult