- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți producătorii de legume trebuie să știe! Guvernul a luat o decizie privind sprijinul cuplat

26 Jan, 12:05 • Bumbeneci Diana
Producătorii de legume din țara noastră primesc noi informații cu privire la banii de la MADR. S-a anunțat ce se întâmplă cu sprijinul cuplat.
Toți producătorii de legume trebuie să știe! Guvernul a luat o decizie privind sprijinul cuplat

Din cauza crizei economice, legumicultorii din țara noastră întâmpină tot mai multe probleme. Legumicultura este tot mai aproape de colaps, sunt de părere fermierii, luând în considerare sprijinul cuplat pentru legumele cultivate în spații protejate. Acest venit se reduce considerabil, iar oamenii nu se mai descurcă, anunță AgroTv.

Sprijinul cuplat ajunge la un minim istoric pentru producătorii de legume

Pentru anul care s-a încheiat de doar o lună, producătorii de legume se așteaptă la un sprijin cuplat situat abia între 2.500 și 3.500 euro/ha. Este vorba așadar despre o scădere brutală, comparativ cu anii anteriori. În trecut, suma a fost de 5.005 euro/ha, în 2021, sau 4844,4 euro/ha, în 2020.

În acest context, conform președintelui Sindicatului Producătorilor Liberi din Olt, Ion Păunel, Ministerul Agriculturii nu a încercat să publice suma alocată pentru 2022 pentru sprijinul cuplat acordat legumicultorilor, care au aflat despre ea abia de pe site-ul oficial al UE, nicidecum de la funcționarii MADR. Oamenii au fost extrem de revoltați când au aflat de schimbare.

Te mai poate interesa și: DOCUMENT. Românii nu mai au voie să dețină mai mulți porci. Guvernul anunță câte animale mai pot fi ținute într-o curte

Piață de legume/foto sugestivă
Piață de legume/foto sugestivă

„Dacă în 2021 MADR a notificat o sumă de 12,3 milioane euro, pentru 2022 se pare că aceasta ar fi de 8,4 milioane euro, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă. Nu știm cât va fi valoarea pe hectar, vom rămâne probabil undeva între 2500 si 3500 euro/ha, maximum”, a declarat Ion Păunel pentru ziarul Puterea, conform sursei citate.

Așa cum se temeau specialiștii din domeniu, se pare că lucrurile vor sta din ce în ce mai rău și anii următori, acest an fiind catalogat drept „doar un început”.

Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027 are o alocare de doar 2,6 milioane de euro anual pentru sprijinul cuplat pentru legumele în spații protejate, comparativ cu uimitoarea sumă de 13,4 milioane de euro în perioada 2014-2020. Așadar, ajutorul anual va fi undeva între 800 și 1500 de euro pe hectar, se plâng legumicultorii.

Ai mai putea citi: România va fi lovită de ninsori. Elena Mateescu, director ANM: „Zile autentice de iarnă, chiar și în București!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult