- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

MAE lansează o alertă de călătorie pentru Sudan. Până acum, peste 20 cetățeni români au cerut să fie evacuați în regim de urgență

24 Apr, 11:35 • Lupu Alexandra
Alertă de călătorie pentru Sudan! MAE anunță că peste 20 cetățeni români au cerut deja să fie evacuați de urgență.
MAE lansează o alertă de călătorie pentru Sudan. Până acum, peste 20 cetățeni români au cerut să fie evacuați în regim de urgență

MAE a lansat o alertă de călătorie pentru Sudan, în contextul evoluțiilor legate de securitatea statului. Până acum, 22 cetățeni români au solicitat deja să fie evacuați în regim de urgență. Ministerul a declarat că depune toate eforturile necesare la ora actuală pentru a identifica și contacta românii aflați în Sudan, dar mai ales, pentru a stabili modalitățile optime și sigure de evaluare, relatează antena3.ro.

MAE: Alertă de călătorie pentru Sudan

MAE a anunțat că, începând cu data de 16 aprilie 2023, își continuă activitatea pentru a sprijini și a acorda asistență românilor aflați pe teritoriul Sudanului. Totul se întâmplă în contextul evoluțiilor legate de situația de securitate.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul evoluțiilor legate de situația de securitate din Sudan, task-force-ul interinstituțional pentru gestionarea situației, activat din dispoziția Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, începând cu data de 16 aprilie 2023, și-a continuat activitatea pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați pe teritoriul Sudanului, în vederea evacuării în condiții de siguranță a acelora care au solicitat-o”, se arată într-un comunicat de presă.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: MAE, anunț de ultimă oră. Atenționare de călătorie pentru românii care au în plan să treacă granița de Paște și 1 Mai

Până la ora actuală, 22 cetățeni români au cerut evacuare în regim de urgență din Sudan. MAE transmite că depune toate eforturile necesare pentru a identifica și contacta persoanele în cauză și membrilor acestora de familie. Totodată, reprezentanții au confirmat că încearcă să stabilească modalități sigure de evacuare.

Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei) este responsabilă de acordarea serviciilor de asistență și protecția consulară pentru cetățenii români din Sudan, având în vedere că cea de la Khartoum a fost suspendată încă din 2021. Alerta MAE se ridică la nivelul 8 din 9 și le recomandă românilor să se adreseze Ambasadei României la Addis Abeba.

MAE
MAE

„Având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9.

Task-force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din zonă și menține legătura cu cetățenii români din Sudan și cu celelalte state membre UE, în vederea evacuării cetățenilor români și membrilor acestora de familie care și-au exprimat dorința de a fi repatriați.

MAE recomandă ferm tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate”, se arată în comunicat.

Românii aflați pe teritoriul Sudanului pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675. Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români mai au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice +251 935 350.

Vezi și: Cupoanele de călătorie, preschimbate cu bonuri de alimente – proiect