- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Magazinele au actualizat prețurile cu o zi înainte de a intra în vigoare Ordonanța Guvernului. Iată cu cât s-au ieftinit primele produse alimentare de bază potrivit listării

01 Aug, 08:31 • Constantin Cristina
Românii au tot așteptat această zi de 1 august, în care lista de prețuri pentru primele alimente cu prețuri reduse intră în vigoare. Unele magazine au actualizat cu o seară înainte prețurile.
Magazinele au actualizat prețurile cu o zi înainte de a intra în vigoare Ordonanța Guvernului. Iată cu cât s-au ieftinit primele produse alimentare de bază potrivit listării

Astăzi, 1 august, mai multe produse alimentare de bază se vor ieftini potrivit Ordonanței de Urgență. Câteva magazine și-au actualizat prețurile încă de aseară, a informat B1 TV.

Supermarketurile în care românii vor scoate mai puțini bani din buzunare pentru alimentele de bază sunt Profi și Mega Image. Potrivit unei analize, cele două magazine situate în Cluj-Napoca au redus prețul unei cutii de lapte Zuzu de la 6,99 lei, respectiv 7,33 lei la 6,39 lei și 5,89 lei.

Citește și: Anunț de ultimă oră despre scăderea prețurilor la alimente. Boloș: „Trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor”

Magazinele au actualizat prețurile cu o zi înainte de a intra în vigoare Ordonanța Guvernului. Iată cu cât s-au ieftinit primele produsele alimentare de bază potrivit listării

Mai exact, la începutul lunii februarie, acest produs costa la Mega Image 7,33 RON. În seara zilei de 31 iulie, în urma aplicării OUG 67/2023, același tip de lapte are prețul de 5,89 RON la un magazin Mega Image din Cluj.

prețuri alimente de bază
prețuri alimente de bază

De asemenea, vești proaste vin pentru o categorie de români care nu va dispune de aceste ieftiniri. Cei care nu vor beneficia sunt locuitorii anumitor orașe în care nu există supermarketuri, în special în mediul rural. Orașele care vor beneficia sunt Bucureștiul și alte 20 de județe din țară, care ai cel puțin 100 de magazine cu dominantă alimentară.

Începând de mâine, românii ar trebui, ca pe lângă lista de cumpărături, să meargă la supermarket și cu lista de produse „ieftine”. Oamenii trebuie să meargă doar în marile rețele de hipermarketuri pentru că decizia se aplică doar acolo, adică pe mai puțin de jumătate din suprafața României. În mediul rural nu sunt rețele de hipermarketuri atât de bine dezvoltate. Această ordonanță se aplică doar în supermarketuri. Negocierea s-a făcut doar cu marile rețele. Oamenii trebuie să își ia mai mult timp la dispoziție pentru a citi fiecare etichetă, fiecare produs, să vadă că se înscrie în ceea ce și-a propus Guvernul – că ouăle sunt M, că făină este albă de grâu „000” 1 kg etc.

Vom vedea, de asemenea, dacă se găsesc acele produse, dacă pot fi cumpărate la orice supermarket din România. Nu îmi doresc deloc să înceapă acea nebunie în care pensionarii să se urce în mijloace de transport, să meargă dintr-un magazin în altul pentru a căuta produsele, pe caniculă. N-aș vrea să se întâmple așa ceva și sper ca Guvernul a luat măsurile necesare pentru a nu vedea o astfel de nebunie”, a declarat analistul DC Business Elena Cristian.

Alte articole: Ieftinirea alimentelor, amânată de către noul Guvern. Proiectul ordonanței cu lista produselor care vor scădea a fost publicat