- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai mulți pensionari trebuie să dea banii înapoi! Anunțul CNPP

03 Mar, 10:16 • Bumbeneci Diana
Pensionarii confruntă consecințe financiare: Restituirea pensiei sociale și a banilor de pe cardul de alimente.
Mai mulți pensionari trebuie să dea banii înapoi! Anunțul CNPP

Casa Națională de Pensii

a emis un anunț important referitor la categoria de pensionari care se confruntă cu obligația de a restitui pensia socială și sumele primite pe cardurile de alimente. Este vorba despre persoanele aflate în cazul schimbării domiciliului în străinătate fără notificarea corespunzătoare.

Mai mulți pensionari vor da banii înapoi

Această situație afectează persoanele care primesc pensie socială, alocații pe cardul de alimente sau sprijin financiar pentru energie și decid să își stabilească domiciliul în altă țară fără a anunța Casa de Pensii. Pierderea acestor beneficii poate implica o serie de consecințe financiare serioase pentru pensionari.

Vezi și: S-a dat ordin în România! Șeful Casei de Pensii, anunț pentru aproape 5 milioane de pensionari

pensionari
pensionari

Pensionarii care nu notifică din timp Casa de Pensii cu privire la schimbarea domiciliului și continuă să primească ajutoare financiare sunt obligați să restituie sumele primite. De exemplu, banii alocați pe cardul de alimente, acordați o dată la două luni în cuantum de 250 de lei pe parcursul anului 2024, trebuie returnați în situația în care condițiile inițiale pentru beneficierea acestor ajutoare nu mai sunt îndeplinite.

De asemenea, neglijarea obligației de a trimite certificatul de viață și datele bancare din străinătate poate afecta plățile pensiei. Acest document trebuie transmis de două ori pe an, în luna martie și în septembrie, iar neanunțarea schimbării domiciliului și neglijarea trimiterea acestuia pot duce la suspendarea plăților începând cu luna următoare.

În concluzie, este esențial ca pensionarii să fie conștienți de obligațiile lor legale și să respecte procedurile de notificare atunci când își schimbă domiciliul în străinătate. Neanunțarea acestor schimbări și neglijarea trimiterii certificatului de viață pot avea consecințe financiare și administrative grave asupra plății pensiei și a altor ajutoare sociale.

Vezi și: Vestea zilei de la MADR. Se acordă plăți în valoare de 1,5 miliarde de lei pentru o categorie de români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult