- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie demontează „un mit”. Marius Budăi: „Depăşim acel ultra-vehiculat 40%.”

09 Jan, 23:26 • Cornel Ghimeșan
În contextul în care de la 1 ianuarie 2023 pensiile au fost majorat cu 12,5%, Marius Budăi, ministrul Muncii, a făcut referire la un moment din istoria recentă, afirmând că este depăşit ”acel ultra-vehiculat” procent de 40%, de care specialiștii se temeau.
Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie demontează „un mit”. Marius Budăi: „Depăşim acel ultra-vehiculat 40%.”

În contextul în care odată cu prima zi a anului pensiile au fost majorate, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că, odată cu această creștere a punctului de pensie cu 12,5% a fost depăşit ”acel ultra-vehiculat” procent de 40%, potrivit News.ro.

Citește și: Acești români vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate. Ministrul Marcel Boloș a explicat programele de incluziune socială din perioada următoare

Prin acest „40%”, Marius Budăi a făcut referire la un moment din istoria recentă, mai exact din epoca Dragnea a PSD, când social democrații anunțau că au intenția de a crește într-un singur an pensiile cu 40%. La acel moment, analiștii și partenerii instituționali ai României au tras semnale de alarmă cu privire la această măsură, punând accentul pe faptul ca această majorarea ar fi nesustenabilă. În cele din urmă, majorarea cu 40% a pensiilor într-un singur an a fost abandonată și s-a transformat într-un șir de creșteri cu procente mai mici.

Ministrul Budăi a mai spus că, odată cu cuponul de pensie pentru prima lună a anului, pensionarii cu venituri mici vor primi şi ajutoarele sociale promise diverselor categorii aflate în dificultate, în ianuarie fiind acordată prima dintre cele două tranşe semestriale.

„Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%. Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început: toate măsurile nu reprezintă o laudă pentru coaliţie sau o laudă pentru Guvern, le trecem doar în revistă pentru a discuta şi pentru a informa cetăţenii.

(…) Aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tipărite deja cu noul cuantum al punctului de pensie şi cu noul cuantum al pensiei şi pentru cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei ei au înscrisă şi suma măsurii de sprijin, măsură decisă de coaliţia politică care susţine Guvernul şi, odată cu plata pensiei, fie că încasează prin cont bancar sau cu poştaşul acasă, odată cu pensia cei care se încadrează în pragul de valori menţionat vor primi şi sumele de bani aferente primei tranşe semestriale din măsurile de sprijin, deja se plătesc, s-a început plata din 4 ianuarie”, a declarat Marius Budăi, luni seară, la Antena 3.

Cum au fost modificate pensiile în 2023

Amintim faptul că de la 1 ianuarie 2023 pensiile românilor au fost majorate. Guvernanții au decis ca punctul de pensie să crească cu 12,5%. Valoarea punctului de pensie a fost de 1.785 de lei începând cu 1 ianuarie 2023. Impactul bugetar calculat pentru această majorare de pensii este de 13,4 miliarde de lei.

Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie demontează „un mit”. Marius Budăi: „Depăşim acel ultra-vehiculat 40%.”
Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023

Anul aceste persoanele vulenrabile vor beneficia de un sprijin. Românii cu pensii mai mici de 1.500 de lei vor primi în 2023 un sprijin de 1.000 lei, care va fi acordat în două tranșe semestriale: 500 de lei în luna ianuarie, a doua tranșă, tot de 500 lei, în octombrie.

Seniorii României cu pensii de 1.501 – 2.000 de lei vor avea un sprijin de 800 de lei, împărțit în două tranșe semestriale de câte 400 de lei. Impactul bugetar este de 860 milioane lei.

A treia categorie sunt seniorii României cu valoarea pensii între 2.001 – 3.000 de lei. Sprijinul este de 600 de lei, cu aceleași două tranșe, 300 de lei, respectiv 300 de lei. Impactul bugetar e de 710 milioane de lei

„Pe talonul de pensie din luna ianuarie 2023, pe lângă pensia majorată cu noua valoare a punctului de pensie, va apărea distinct şi acest ajutor financiar în sumă fixă. Poştaşul când va veni şi va achita pensia va da în luna ianuarie atât pensia, cât şi acest ajutor”, a explicat Daniel Baciu, preşedinte la Casa Naţională de Pensii Publice.

Alte articole: Veștile proaste se țin lanț! Prețul medicamentelor va fi majorat. Alexandru Rafila: Va fi o creștere etapizată

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult