- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Majoritatea angajaților din Uniunea Europeană care lucrau part-time în 2023 erau femei. România face excepție

08 Mar, 12:35 • Bocioacă Bianca
În trimestrul trei din 2023, ponderea angajaților cu vârsta între 15 și 64 de ani din UE care lucrau part-time era mai ridicată în cazul femeilor (28%) decât în cazul bărbaților (8%), excepția fiind țara noastră, unde ponderea bărbaților angajați (4%) era ușor mai ridicată decât a femeilor (3%).
Majoritatea angajaților din Uniunea Europeană care lucrau part-time în 2023 erau femei. România face excepție

Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică, femeile înregistrează o pondere mai ridicată în rândul angajaților care lucrează în regim part-time în toate categoriile socio-profesionale, așa cum sunt definite de Clasificarea internațională standard a ocupațiilor (ISCO), scrie Agerpres.

Cea mai mare diferență între ponderea femeilor și a bărbaților care lucrau în regim part-time a fost raportată în categoria ocupațiilor elementare (menajere, personal de curățenie și care ajută la prepararea produselor alimentare).

Citește și: Vinicio Bulla, antreprenorul italian care plăteşte prime angajaţilor care fac copii şi le asigură acestora şi o alocaţie: „Nu vreau să mor cu banii în bancă”

Diferența era de 28 de puncte procentuale, 47% în cazul femeilor care lucrau în regim part-time și 19% în cazul bărbaților.

În domeniul serviciilor și vânzărilor, 35% din femei lucrau în regim part-time, comparativ cu 16% din bărbați.

În cazul funcționarilor administrativi, 29% din femei lucrau în regim part-time, comparativ cu 9% din bărbați.

Cea mai mică diferență între ponderile angajaților part-time se înregistra în rândul funcțiilor de conducere – 10% femei versus 3% bărbați – precum și operatori pe mașini și instalații și asamblori – 12% versus 4%.

România face excepție în ceea ce privește regimul part-time

În mare parte din statele membre UE, ponderea angajaților care lucrau în regim part-time era mai ridicată în cazyl femeilor decât în cazul bărbaților.

Olanda înregistrează cea mai ridicată pondere a femeilor care nu lucrează full-time, 63% din totalul angajaților, cumparativ cu 23% în cazul bărbaților, precum și cea mai mare diferență între femei și bărbați. Mari diferențe se înregistrează în Austria (38 puncte procentuale) și Germania (37 puncte procentuale).

Citește și: Patronii de pe litoral caută din nou angajați români! Au ajuns la concluzia că asiaticii sunt neserioși

România face excepție în acest caz, poderea bărbaților (4%) era ușor mai ridicată decât a femeilor (3%), în timă ce în Bulgaria femeile și bărbații au înregistrat ponderi egale (1% pentru ambele categorii).