- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care vor să iasă mai rapid la pensie primesc o nouă lovitură. Ministrul Marcel Boloș: „sunt elemente de reformă sensibile”

16 Sep, 08:20 • Bumbeneci Diana
Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, a ieșit public cu noi declarații de presă legate de veniturile pensionarilor, dar și de perioada în care aceștia ar putea ieși la pensie anticipat și nu numai.
Românii care vor să iasă mai rapid la pensie primesc o nouă lovitură. Ministrul Marcel Boloș: „sunt elemente de reformă sensibile”

Oficialul a explicat ce se va întâmpla cu jaloanele din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care vizează pensiile.

Marcel Boloș, declarații despre schimbările în sistemul de pensii

„Avem două jaloane pe ceea ce înseamnă pensiile și sistemul de pensii. Un prim jalon, care este la sfârșitul lunii decembrie, pentru pensiile speciale, și un al doilea, care este la sfârșitul trimestrul I care se referă la reforma pensiilor.

Într-adevăr, potrivit deciziei pe care o avem, de aprobare a PNRR-ului, sunt elemente de reformă sensibile care privesc sistemul de pensii de la vârsta de pensionare până la eliminarea unor facilități privind pensia anticipată. Și, desigur, avem acolo și anumite componente care țin de modul de calcul al pensiilor. Prin urmare, acest jaloane sunt cu impact în societate destul de mare și sunt destul de sensibile din acest punct de vedere.

Pe lângă faptul că în ceea ce privește legea pensiilor speciale și pensiile speciale, acestea nu le regăsim în sistemul nostru național de pensii, de serviciu sau pensii ocupaționale, care iarăși afectează un număr mare de beneficiari și acolo avem, de asemenea, ca și componentă raționalizarea pensiilor, calculul pensiilor și trecerea lor pe principiul contributivității. Deci sunt, într-adevăr, jaloane, un fel de cartof fierbinte al Planului Național de Redresare și Reziliență. În plus, avem în față și discuțiile informale cu Comisia privind modificarea PNRR-ului. Deci, perioada care urmează este, din acest punct de vedere, o perioadă foarte încărcată”, a explicat Marcel Boloș, citat de România TV.

Mai mult, ministrul a explicat că se mai ia în calcul varianta prin care să se negocieze cu membrii comisiei de specialitate în legătură cu obiectivele care duc la modificarea jalonului fără contextul actual, provocat de criză.

Citește și: Pensiile mai mici de 3.000 de lei vor suferi modificări. Ministrul Finanțelor anunță ce se întâmplă cu veniturile românilor

„Dacă mandatul din partea Guvernului și a coaliției va fi în acest sens, adică de negociere în aceste discuții informale cu Comisia și de regândire a acestui jalon în funcție de situația pe care o avem acum de parcurs”, a precizat ministrul, despre pragul de 9,4 din PIB.

Marcel Boloș
Marcel Boloș

Tot prin intermediul declarațiilor sale, Marcel Boloș a mai ținut să explice că  „trebuie să fim foarte atenți la argumente, pentru că în Regulamentul Comisiei Europene sunt menționate aceste condiții obiective de modificare a baloanelor și țintelor, a tuturor jandarmilor și țintelor. Adică trebuie să arătăm că există cauze de natură obiective care fac imposibilă aplicarea Jalonului și în acest fel se negociază modificarea”.

Legat de condițiile în care poate exista o renegociere, Marcel Boloș a explicat că în „momentul de față avem o criză, avem o inflație care este, iată, ajunge probabil în jur de 15 la sută și este limpede că este nevoie de o măsură de creștere a pensiilor, pentru că această situație există în toate țările membre ale Uniunii Europene și, în acest context, se poate spune că avem un argument la negociere” .

Mai poți citi și: „Priveghiul Prinților” la căpătâiul Reginei Elisabeta a II-a. Astăzi are loc unul dintre cele mai mari evenimente istorice

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult