- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Pensiile mai mici de 3.000 de lei vor suferi modificări. Ministrul Finanțelor anunță ce se întâmplă cu veniturile românilor

16 Sep, 08:00 • Bumbeneci Diana
Pensiile mai mici de 3.000 de lei vor suferi modificări. Ministrul Finanțelor anunță ce se întâmplă cu veniturile românilor

Pensiile românilor ar putea fi mai mari în viitorul apropiat. Reprezentanții Guvernului au anunțat ce se întâmplă cu pensiile mai mici de 3.000 de lei. Primele măriri de pensii vor ave aloc începând cu data de 1 ianuarie 2023. Analiza pensiilor sub 3.000 de lei a fost finalizată.

Pensiile sub 3.000 de lei vor fi modificate

Așadar, conform analizei pensiilor sub 3.000 de lei, a fost propusă neimpozitarea lor, dar și supraimpozitarea pensiilor speciale. Toți pensionarii așteaptă un răspuns, pentru a înțelege câți bani vor ajunge să primească de la stat, pe viitor.

În acest context, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a transmis că nu se poate pronunța dacă pensiile vor fi sau nu mărite cu 10 procente, deoarece această mărire va avea loc doar în anumite condiții.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre criza din România! „Nu pot să le cer românilor să stingă becuri! O mărire a pensiilor sub 10% e inumană!”

„Nu am să mă pronunţ asupra procentului, ceea ce pot să vă spun este că există spaţiu şi mai există şi necesitate, iar decizia finală va fi luată în Coaliţie, pentru că trebuie aşezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii de putere de cumpărare la mai multe categorii de cetăţeni, nu numai la pensionari.

Avem prognoza de vară acum, vedem cum va arăta prognoza de toamnă şi, pe de altă parte, celelalte priorităţi pe care statul trebuie să şi le păstreze. Avem de implementat PNRR, avem de făcut investiţii, avem partea de asigurare a resurselor pentru educaţie, pentru sănătate, pentru apărare şi lucrurile se vor pune toate pe masă.

De asta nu am să mă refer la procent, pentru că procentul va fi decis. Oricum nu va fi cel pe care ni-l spune legea referitor la indexarea inflaţiei din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi din punctul meu de vedere şi incorect faţă de cetăţeni care resimt o inflaţie mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, adică în 2020”, a spus acesta la finalul ședinței de Guvern.

Pensiile mai mici de 3.000 de lei vor suferi modificări. Ministrul Finanțelor anunță ce se întâmplă cu veniturile românilor
Pensiile mai mici de 3.000 de lei vor suferi modificări. Ministrul Finanțelor anunță ce se întâmplă cu veniturile românilor

Mai mult, tot prin intermediul declarațiilor sale, Adrian Câciu a reiterat faptul că în momentul de față, a fost finalizată analiza cu privire la neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei și la supraimpozitarea pensiilor speciale. Toate aceste informații vor fi analizate și dezbătute în Coaliția de Guvernare, cel mai probabil, cât de curând.

„Analiza nu a fost numai pentru pragul de neimpozitare, ci pentru tot ceea ce înseamnă posibilitatea supraimpozitării a pensiilor aşa-zis speciale. Analiza este finalizată. Când coaliţia va considera că este oportun să discutăm şi probabil că în curând, pentru că vine şi jalonul din PNRR, vom avea această discuţie”, a completat Adrian Câciu.

În cadrul ultimelor sale declarații, Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat că are în plan să solicite în Coaliție ca salariul minim să fie de 3.000 de lei. Un alt plan ar fi ca pensiile minime să fie de 1.100, iar punctul de pensie să fie de 1.745 de lei.

Mai poți citi și: Pachet de „legi anticriză”. USR solicită reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 lei și zero taxe pe salariu

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult