- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, declarația momentului înainte de verdictul pentru Roșia Montană: „Eu as face referendum daca e oportun sa scoatem aurul”

07 Mar, 17:25 • Adrian Popovici
premierul Marcel Ciolacu a făcut o declarație surprinzătoare, anunțând intenția sa de a iniția un referendum privind exploatarea aurului de la Roșia Montană. Această propunere neașteptată vine cu o zi înainte de anunțarea verdictului în cazul procesului intentat de Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Marcel Ciolacu, declarația momentului înainte de verdictul pentru Roșia Montană: „Eu as face referendum daca e oportun sa scoatem aurul”

Premierul Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații controversate despre exploatarea de la Roșia Montană, asta în contextul în care România urmează să afle vineri, 8 martie, verdictul final în cazul procesului cu Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Mai exact, șeful Executivului a declarat faptul că și-ar dori un referendum prin care românii să stabilească dacă este oportună exploatarea resurselor de metale prețioase din acest zăcământ, transmite Antena 3 CNN.

„Eu as face referendum daca e oportun sa scoatem aurul din Rosia Montana sau nu”, a declarat Marcel Ciolacu.

Propunerea premierului Marcel Ciolacu vine într-un moment în care controversele legate de viitorul exploatarei aurifere la Roșia Montană ating cote maxime, iar tensiunile între susținătorii și opozanții proiectului sunt tot mai clare în contextul verdictului din procesul intentat de Gabriel Resources. Oportunitatea de a organiza un referendum pe această temă ridică întrebări cruciale despre direcția pe care ar trebui să o ia politica de dezvoltare economică și protejarea mediului în România.

Citește și: Marcel Boloș: Verdictul privind Roșia Montană va fi anunțat vineri. Ce opțiuni are România dacă pierde acest proces

Declarațiile făcute de Ciolacu vin înainte de verdictul în cazul Roșia Montană

Premierul a făcut această declarație într-un moment tensionat, înaintea unei decizii programate pentru vineri în ceea ce privește situația Roșia Montană, care va influența elaborarea strategiei de negociere. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a adăugat că una dintre opțiunile luate în considerare este aceea de a permite exploatarea, fără a implica plăți financiare din partea statului.

„Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrală internațională. Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a declarat Marcel Boloș.

În iunie 2017, compania canadiană care deținea majoritatea acțiunilor Roșia Montană Gold Corporation a dat în judecată România la un Tribunal al Băncii Mondiale, reclamând pierderi de miliarde de dolari ca urmare a deciziei Guvernului de la București de a nu aproba exploatarea minei de aur de la Roșia Montană.

„Au cerut 6, 7 miliarde de euro și minim ceea ce au investit, adică un miliard de euro. Există perspectiva unei decizii nemonetare. Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul. Decizia nemonetară ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licența de exploatare este încă în vigoare și obligația statului pentru a continua investiția în condițiile prevăzute în raportul de mediu poate fi o variantă reținută de către instanță”, a adăugat ministrul Boloș.

Te-ar putea interesa și: Despăgubiri exorbitante, de peste 6,7 miliarde de dolari, cerute de la statul român în dosarul Roșia Montană