- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, declarațiile momentului după întâlnirea cu Daniel Dines. „Am certitudinea că UiPath va fi unul dintre partenerii noștri de termen lung”

07 Nov, 20:03 • Bumbeneci Diana
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit marți cu Daniel Dines. Premierul țării și cofondatorul unicornului românesc UiPath au purtat discuții cu privire la un parteneriat fără precedent.
Marcel Ciolacu, declarațiile momentului după întâlnirea cu Daniel Dines. „Am certitudinea că UiPath va fi unul dintre partenerii noștri de termen lung”

Premierul

Marcel Ciolacu s-a întâlnit marți cu conducerea companiei UiPath din industria digitală, inclusiv cofondatorul Daniel Dines. Prim-ministrul a transmis ulterior un mesaj prin intermediul căruia le povestește românilor că el și cofondatorul unicornului românesc că au discutat „despre soluțiile necesare pentru a digitaliza sistemele informatice ale statului”. „Le-am spus că nu vrem să inventăm roata, ci să preluăm un model internațional de succes”.

Marcel Ciolacu și Daniel Dines au vorbit despre un posibil parteneriat

M-am bucurat să discut azi cu conducerea UiPath, liderul mondial în automatizarea software și o companie creată în România, despre soluțiile necesare pentru a digitaliza sistemele informatice ale statului. Am avut un dialog extrem de deschis și de pozitiv cu Daniel Dines și echipa sa, convenind să lucrăm în continuare împreună.

Vrem să învățăm din experiența și modelelor de lucru ale UiPath cu sectorul public din țări avansate tehnologic precum Singapore sau Statele Unite. Le-am spus că nu vrem să inventăm roata, ci să preluăm un model internațional de succes în privința digitalizării infrastructurii informatice de stat.

Am certitudinea că UiPath va fi unul dintre partenerii noștri de termen lung în această privință și cred că este firesc ca România să se bazeze pe Daniel Dines și tinerii săi, care au construit, cu energie, disciplină și multă pricepere, un gigant tehnologic care valorează miliarde de dolari!”, arată un mesaj transmis de Marcel Ciolacu pe Facebook.

Poți citi și: Daniel Dines, fondator UiPath: „Întotdeauna am avut sindromul impostorului. Mereu sunt cu gândul la asta”

La întrunirea organizată astăzi au luat parte și ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu. Ministrul Cercetării a anunțat luni că a identificat ce poate face România pe termen scurt pentru a folosi inteligența artificială și susține că instrumentele de inteligență artificială vor duce la o creștere a colectării de TVA cu până la 1%.

Întrunirea dintre Marcel Ciolacu, Daniel Dines și ceilalți reprezentanți ai Guvernului
Întrunirea dintre Marcel Ciolacu, Daniel Dines și ceilalți reprezentanți ai Guvernului

Deja am identificat ce putem să facem pe termen foarte scurt. Mă refer în materie de zile, pentru a folosi inteligenţa artificială, ERP-uri, roboţi care procesează automat date şi le corelează pentru a avea date financiare relevante, pentru a creşte colectarea în special de TVA. Estimările sunt între 0,9 şi 1% creştere a colectării TVA, folosind instrumente de inteligenţă artificială”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan.

Acum doi ani, în anul 2021, Ministerul Finanțelor și unicornul românesc UiPath au semnat un acord de colaborare pentru a operaționaliza un Centru de Excelență RPA (Robotic Process Automation – Robotizarea Procesului de Automatizare) în cadrul ministerului. Nu se știe însă dacă acordul de colaborare mai este valabil și în acest moment, deoarece nu se cunosc date noi despre proiect.

Amintim că Marcel Ciolacu s-a întâlnit marți și cu o delegație Deutsche Bank AG, condusă de directorul general responsabil de management regional în Europa Centrală și de Est. Șeful Executivului spune că a discutat despre proiectele prioritare pentru România și că Guvernul vrea să atragă investiții în sectorul energetic, cu accent asupra soluțiilor verzi și stocarea de energie, în domeniul digital și în cel al infrastructurii.

Mai poți citi: Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește marți cu Daniel Dines. Ce vor discuta premierul țării și cofondatorul unicornului românesc UiPath

 

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult