- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu despre aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE: „Vom continua să susţinem ferm şi necondiţionat”

29 Aug, 21:10 • Cornel Ghimeșan
Marcel Ciolacu, premierul României, a afirmat în ziua de marți, 29 august, că țara noastră sprijină intrarea Republicii Moldova și Ucrainei în Uniunea Europeană "cât mai curând posibil".
Marcel Ciolacu despre aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE: „Vom continua să susţinem ferm şi necondiţionat”

Marcel Ciolacu a reafirmat că România va menține sprijinul absolut pentru Ucraina în eforturile sale de a rezista invaziei ruse.

Citește și: Judeţele care au ridicat economia României în 2022. Care este cel mai mai profitabil judeţ după București şi Ilfov

„Vom continua să susţinem ferm şi necondiţionat Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse şi în aspiraţiile sale europene şi euroatlantice. Între altele, am primit şi facilitat tranzitul refugiaţilor ucraineni în România, am depus şi vom depune în continuare eforturile necesare pentru găzduirea celor care au rămas.Lucrăm intens la optimizarea tranzitului de cereale din Ucraina înspre alte ţări, pentru a sprijini economia Ucrainei grav afectată de acest război şi pentru a reduce severitatea crizei alimentare globale.

Subliniez, totodată, susţinerea noastră pentru începerea, în cel mai scurt timp, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova. Concomitent, însă, cu negocierile, trebuie să ne gândim de acum la reconstrucţie. Ne pregătim pentru a crea o contribuţie proprie la reconstrucţia Ucrainei, tot aşa cum vom continua să contribuim la consolidarea rezilienţei Republicii Moldova”, a declarat șeful Executivului în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Premierul Marcel Ciolacu a spus, de asemenea, că Republica Moldova rămâne o prioritate de prim rang a politicii externe.

„Acordăm atenţie şi susţinere deplină Republicii Moldova, consolidarea statului de drept, stabilităţii politice şi prosperităţii, precum şi parcursul european al ţării vecine. Am fost în vizită la Chişinău, unde am transmis personal tuturor interlocutorilor că Republica Moldova poate conta pe România oricând, în orice situaţie.

De altfel, urmărim transformarea României într-un hub regional la Marea Neagră, un actor cheie în domeniile energiei, agriculturii şi digitalizării. Avem potenţialul de a deveni un actor regional major în domeniul industriei de apărare”, a afirmat acesta.

Declarațiile lui Marcel Ciolacu

Tot în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, Marcel Ciolacu a subliniat că perioada pe care o traversăm este plasată sub semnul acţiunii imediate. Zi de zi trebuie acţionat punctual, la minut, a spus el.

„Le mulţumesc pe această cale statelor europene care ne-au ajutat şi ne ajută să depăşim aceste momente dificile! Este esenţial în a concepe şi pune în mişcare instrumente pe care să le folosim în situaţii excepţionale, dar şi pentru a face faţă provocărilor de durată apărute în contextul internaţional al ultimilor ani.

De aceea, profit de ocazia acestei întâlniri pentru a vă mulţumi pentru eforturile pe care le-aţi făcut şi continuaţi să le faceţi, prin toate mijloacele pe care le aveţi la dispoziţie, în actuala conjunctură.

Aţi reuşit nu doar să plasaţi România printre actorii importanţi în combaterea efectelor războiului, ci şi să menţineţi atenţia comunităţii internaţionale asupra Republicii Moldova şi bazinului Mării Negre, zone cu relevanţă geostrategică evidentă pentru noi”, a declarat acesta, potrivit RADOR.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, în ultimii 16 ani, apartenența României la Uniunea Europeană a reprezentat și continuă să reprezinte un fundament esențial pentru progresul țării. UE reprezintă cadrul în care economia românească se dezvoltă, având beneficii pentru toți cetățenii.

Uniunea Europeană nu se limitează la a fi doar o piață comună, ci constituie o alianță de valori și o influență normativă. Prim-ministrul subliniază că UE reprezintă familia în care România se integrează prin istoria sa și prin alegerea politică a momentului prezent.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult