- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, despre procesul intentat României de Pfizer: „Aş vrea să aud şi eu explicaţiile, de ce am cumpărat vaccinuri de asemenea sume”

27 Jan, 14:12 • Adrian Popovici
Întrebat cu privire la procesul intentat României de către compania Pfizer care vizează dozele de ser anti-COVID în valoare de peste jumătate de miliard de euro, premierul Marcel Ciolacu a declarat că țara noastră va angaja avocați în acest caz.
Marcel Ciolacu, despre procesul intentat României de Pfizer: „Aş vrea să aud şi eu explicaţiile, de ce am cumpărat vaccinuri de asemenea sume”

Întrebat cu privire la procesul intentat României de către compania Pfizer care vizează dozele de ser anti-COVID în valoare de peste jumătate de miliard de euro, premierul Marcel Ciolacu a declarat că țara noastră va angaja avocați în acest caz. El a subliniat că acesta nu este nici primul, nici ultimul proces, afirmând că Partidul Social Democrat pe care îl conduce nu a avut nicio implicare în chestiunile legate de vaccinuri sau măști neconforme, transmite News.ro.

„Cu adevărat, nu a avut nicio treabă Partidul Social Democrat nici cu vaccinurile, nici cu măștile neconforme”, a subliniat premierul atunci cnd a când a fost întrebat de procesul Pfizer.

Marcel Ciolacu și-a exprimat dorința de a afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat și cât au costat  vaccinurile de la Pfizer. Premierul menționează că sunt multe aspecte legate de vaccinuri care necesită explicații, inclusiv motivul pentru care statul român a plătit aceste sume.

„Sunt multe legate de vaccinuri, în sfârşit aflăm şi adevărul, ce s-a întâmplat şi cât au costat aceste vaccinuri. Aş vrea să aud şi eu explicaţiile, de ce am cumpărat vaccinuri de asemenea sume. O să vedem, e un proces, o să angajăm avocaţi, stau cu ministrul Sănătăţii de vorbă, cu ministrul Finanţelor. Nu e nici primul nici ultimul proces. Cu adevărat, nu a avut nicio treabă Partidul Social Democrat nici cu vaccinurile, nici cu măştile neconforme care şi acum sunt prin depozite şi pot fi filmate, nici cu utilaje cumpărate defecte pentru a face măşti neconforme. Sunt, spunea Curtea de Conturi, fără vaccinuri, sunt încă aproape 176 de milioane de euro cheltuiţi în timp ce noi stăteam cu toţii, şi eu şi dvs, stăteam în case, unii speculau acel moment ca să se îmbogăţească”, a afirmat Marcel Ciolacu atunci când a fost întrebat de procesul intentat de Pfizer.

Vaciinuri Pfizer, imagine ilustrativă. Sursă: Pixabay
Vaciinuri Pfizer, imagine ilustrativă. Sursă: Pixabay

Te-ar putea interesa și: Gigantul farmaceutic Pfizer trimite guvernul polonez în judecată. Plățile celor 60 de milioane de doze de vaccin COVID-19 nu au fost onorate!

De ce a dat Pfizer România în judecată?

Recent, companiile Pfizer și BioNTech au anunțat faptul că au luat „decizia dificilă” de a demara proceduri oficiale împotriva României. Această acțiune are ca scop determinarea țării noastre să își respecte angajamentele asumate în privința comenzilor de vaccinuri destinate combaterii COVID-19, aceste comenzi fiind plasate de Guvern în cadrul contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în luna mai a anului 2021.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că notificarea privind chemarea în fața instanței la Bruxelles în cazul vaccinurilor anti-COVID fabricate de Pfizer a fost primită prin poștă. Acesta a subliniat că această situație nu este neașteptată, având în vedere că aceeași procedură a fost aplicată și în cazul altor două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia și Ungaria.

Ministrul a adăugat că România a contractat cantități mari de vaccin anti-COVID, dar aceste doze nu erau utilizate. Acest aspect, potrivit ministrului, nu putea fi acceptat din punct de vedere moral. În contextul acesta, el a menționat că România ar fi trebuit să comande și să primească încă 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer.

Citește și: Compania Pfizer a dat în judecată România pentru vaccinurile refuzate. Ce daune uriașe trebuie să plătească țara noastră