- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu face anunțul momentului pe final de 2023. „România intră în spațiul Schengen”

15 Dec, 12:01 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu face anunțul finalului de an: România intră în spațiul Schengen, în 2023.
Marcel Ciolacu face anunțul momentului pe final de 2023. „România intră în spațiul Schengen”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, după ce a participat alături de Sorin Grindeanu la lucrările obiectivului de infrastructură rutieră Autostrada Transilvania – secţiunea Cheţani-Câmpia Turzii, că speră să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Sunt șanse să se finalizeze negocierile pentru spațiul aerian şi naval, iar anul viitor, aderarea pe terestru.

Marcel Ciolacu are speranțe că România intră în Schengen

Ar putea fi șanse, conform știripesurse, să fie convocat un Consiliu JAI extraordinar între Crăciun și Revelion, însă nu a fost nimic confirmat la nivel oficial. Dacă se va organiza un nou consiliu JAI se va discuta și aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în prima etapă cu aeroporturile și naval. Ulterior, în primăvara anului 2024, ar urma ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Poți citi: Sorin Grindeanu confirmă deschiderea a două mari sectoare de drum. „Lotul Chețani-Câmpia Turzii de pe A3 și lotul 3 Craiova-Pitești se deschid săptămâna viitoare”

„Pentru anul acesta sperăm să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, în primul pas, aerian şi naval şi de asemenea să finalizăm cât mai mult din infrastructură. Până anul viitor, domnul ministru şi-a asumat că vom finaliza 250 de km de autostradă şi drum expres şi să ne pregătim şi pentru anul viitor, când de asemeni sper să terminăm negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, de această dată terestru”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Finalul lui 2023 ar putea aduce decizia finală în procesul de aderare la Schengen, dar și în cazul multor proiecte de infrastructură care vor scoate România din umbra celor 3 decenii în care drumurile publice s-au aflat mai mult în paragină.

Considerăm că trebuie să venim cu cât mai multe veşti bune, cel puţin în infrastructura mare, pentru români, şi cred că săptămâna viitoare o să fie mai multe evenimente, în afară de această legătură între Târgu-Mureş şi Cluj, în sfârşit, acest tronson din Autostrada Transilvaniei. Săptămâna viitoare avem şi drumul expres Craiova-Piteşti, cred că se finalizează şi un tronson de aproape 16,2 km din A0, din Centura Bucureştiului”, a mai anunţat premierul.

Oficialul a mai explicat și că este evident că nu pot înainta fără echipă dar de această dată se vede că se munceşte foarte mult, aplicat.

„Trebuie în mod special să felicităm echipa SRABAG, care a finalizat lucrarea cu opt luni mai devreme acest tronson, cred că este un record”, a subliniat Ciolacu.

Ai mai putea citi azi și: Se dau bani pentru români. Cine poate accesa fondurile europene de 70.000 EURO

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult