- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu face anunțul momentului pentru milioane de pensionari. „Am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie”

24 Oct, 18:39 • Bumbeneci Diana
Începutul de an va aduce schimbări pentru milioane de români care beneficiază de pensie. Marcel Ciolacu promite schimbarea legii pensiilor.
Marcel Ciolacu face anunțul momentului pentru milioane de pensionari. „Am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie”

Premierul Marcel Ciolacu caută soluții pentru pensionari. Prezent marţi, la Craiova, șeful Guvernului a explicat că săptămâna aceasta ar urma să fie purtate noi discuţii la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene cu privire la noua Lege a pensiilor publice.

Marcel Ciolacu, anunţ important pentru pensionari

„În ceea ce priveşte legea pensiilor, am intrat într-o procedură mai alertă, pentru că nu e prima oară când anunţ, am dori să decuplăm. Ea este în cererea de plată numărul 4, deci nu era o prioritate în acest moment, dar eu aş vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor. (…)

Chiar dacă noi avem gata legea pe 1 ianuarie şi este promulgată, ea nu poate fi aplicată, pentru că e un întreg sistem de pus în aplicare. Deja se fac nişte simulări pe softuri în minister. Am intrat într-o dinamică şi eu cred că avem capacitatea ca un guvern al României să fie eficient.(…)

E normal că am trimis un draft la Comisie, este normal ca Comisia să ne dea feedback-ul. De aici o să începem din nou negocierile. Cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu pe la Bruxelles şi o să am o discuţie şi la Comisie. Aşa funcţionează lucrurile, nu e niciun secret. Chiar mă bucur că reuşim totuşi să decuplăm, e Legea salarizării, Legea pensiilor şi reforma fiscală care n-a fost trecută nici de PSD, nici de Ciolacu”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Oficialul a fost întrebat și cât ar urma să fie pensia minimă de la 1 ianuarie. Premierul a mai explicat că în primul rând se va ţine cont de o majorare a pensiei în acord cu indicele inflaţiei, potrivit legislaţiei în vigoare. Premierul a fost întrebat dacă majorarea de la 1 ianuarie 2024 se va aplica pentru toate pensiile.

„Toată lumea. Aşa e legea, e neconstituţională dacă se aplică altfel. Inechităţile se vor repara în noua lege a pensiilor, e cu totul altceva. Deci la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5 indicele de inflaţie. Asta e un lucru clar. Eu îmi doresc, şi aşa am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie, ca pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Mai poți citi: România este gata să dea lovitura în domeniul transporturilor. Sorin Grindeanu: „Avem o absorbţie a fondurilor europene pe domeniul transporturilor”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult