- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu neagă că ar fi spus că pensiile se vor mări în două tranşe. „Am convenit în coaliţie o mărire a salariului minim la 3.000 lei şi o creştere de minim 10% a pensiilor”

17 Oct, 20:04 • Gabriela Andreescu
Întrebat luni la Parlament dacă pensiile vor fi majorate în două tranşe, Marcel Ciolacu a negat că ar fi făcut o asemenea declarație. Liderul PSD a explicat faptul că creșterea salariului minim la 3.000 lei, dar și majorarea pensiilor cu minim 10% a fost convenită în cadrul coaliției de guvernare
Marcel Ciolacu neagă că ar fi spus că pensiile se vor mări în două tranşe. „Am convenit în coaliţie o mărire a salariului minim la 3.000 lei şi o creştere de minim 10% a pensiilor”

Marcel Ciolacu a reiterat că a cerut Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe o analiză a veniturilor pe familie, pentru a vedea situaţia punctual, informează news.ro.

„Nu, nu am spus acest lucru. Noi avem două legi. Avem una care ne spune că trebuie să indexăm pensiile, dar cu nu indicele de inflaţie a anului în curs, pentru că nu se poate legal,” a clarificat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a explicat calculele care au stat la baza deciziei de a mari pensiile cu 10%

„Noi avem 5,2 o inflaţie medie pe anul trecut. Şi mai avem o lege cu mărirea pensiilor cu 40%. În acest moment, dacă mărim cu 11,9% ajungem la acel procent de 40%. Cu toţii am convenit că va fi o mărire şi nu va fi mai mică de 10%. Cu toţii am hotărât mărirea salariului minim la 3.000 lei”

Liderul PSD a vorbit și despre data la care aceste decizii vor putea fi puse în aplicare:

„Există mai multe abordări, dar eu aş respecta legea cu indicele de inflaţie. Nu trăim numai anul acesta şi să vedem cât ne mai rămâne din cei 11,9% ca să îi putem acoperi. Propunerea bugetară va fi cu bugetul pe anul următor. Normal că va fi de la 1 ianuarie. Sunt două legi în România în acest moment care trebuie puse în aplicare, una cu indicele de inflaţie de 5,2% şi una în care să avem o creştere de 11,9%.”

Marcel Ciolacu neagă că ar fi spus că pensiile se vor mări în două tranşe
Marcel Ciolacu neagă că ar fi spus că pensiile se vor mări în două tranşe

Marcel Ciolacu a venit cu explicații despre impactul bugetar al acestor decizii.

„Nu se măresc în 2 tranşe. Totul va fi de la 1 ianuarie prins în buget. E un efort bugetar de 11 miliarde lei. Am cerut Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe să vină cu venituri pe familie ca să vedem punctual la cei care au nevoie. Toate aceste discuţii vor fi odată cu construirea bugetului pe anul viitor, care nu va mai fi prezentat cum a fost făcut timp de 32 de ani. Este prima oară când va fi un buget prezentat pe program şi proiect”

Chestionat dacă va rămâne valabilă şi anul viitor măsura îngheţării veniturilor angajaţilor la stat, pentru a face economie la buget, liderul PSD a răspuns:

„Haideţi să vedem. În ceea ce priveşte angajările în sistemul bugetar, eu unul susţin categoric că trebuie stopate”.

Citește și: Marcel Ciolacu: În situații de criză Guvernul poate să plafoneze prețului unui produs, chiar dacă e vândut de un privat

Întrebat dacă va fi păstrată pe viitor măsura reducerii cu 50 bani pe litru a carburanţilor, la alimentarea la pompă, preşedintele social-democraţilor a preferat să ofere un răspuns evaziv:

„Ştiu că e până la 1 ianuarie. Haideţi să vedem”.

Ciolacu a dat asigurări că actuala coaliție politică va lua toate aceste probleme în considerare în momentul în care va fi discutat bugetul pe anul viitor.

„Toate aceste lucruri le discutăm în construirea bugetului pe anul viitor. Există o singură recomandare. Trebuie să luptăm cu inflaţia. O astfel de măsură duce la reducerea inflaţiei şi atunci rămânem în această zonă. Văd că la carburanţi s-au cam reglat lucrurile. Am văzut că şi la gaze au început să se regleze. Actualul Guvern nu a venit cu indicele de inflaţie la accize. Dacă am fi făcut asta ar fi crescut preţurile la carburanţi cu 16%. Vom vedea şi vom găsi măsurile cele mai bune”, a conchis Marcel Ciolacu.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult