- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, noi declarații despre închiderea magazinelor alimentare în weekend. „Nu este o decizie ușoară”

21 Mar, 21:08 • Fundeanu Madalina
Marcel Ciolacu a vorbit despre decizia de a închide magazinele alimentare în weekend. Premierul a spus că nu este o hotărâre ușoară.
Marcel Ciolacu, noi declarații despre închiderea magazinelor alimentare în weekend. „Nu este o decizie ușoară”

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat aparatului tehnic al Guvernului să evalueze impactul închiderii magazinelor alimentare în weekend. „Nu este o decizie ușoară”, a spus acesta, conform Antena 3 CNN.

Marcel Ciolacu a vorbit despre decizia de a închide magazinele alimentare în weekend

În momentul în care a fost întrebat, joi, despre o propunere care vizează închiderea marilor magazine în weekend, premierul Marcel Ciolacu a declarat:

„Am dat în discuție la tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu este o decizie ușoară. (…)

Nu știm dacă acoperim nevoia cetățenilor dacă închidem supermarketurile. Nu era vorba doar de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare”.

Premierul a mai menționat că nu le poate impune românilor când să se ducă la magazin să-și cumpere alimente:

„Totuși, e decizia fiecăruia dintre noi.

Am luat-o în calcul, să vedem impactul. Nu e o decizie ușoară, dar dacă avem un sistem alternativ viabil atunci se poate ajunge la o astfel de decizie”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ai mai putea fi interesat de: Marile magazine ar putea fi închise în weekend. Propunerea controversată a comercianților de produse tradiționale, pe masa Guvernului

magazine alimentare
magazine alimentare

„Închiderea la ora 13:00 pe care am propus-o noi pentru hipermarketuri ne-ar fi adus clienți la magazinele mici, tradiționale. Nu e însă un lucru posibil, pentru că s-ar crea o discrepanță.

Alternativ, ar fi să închidem toți sâmbătă, de la ora 13:00, și duminica, tot de la ora 13:00 – și magazinele mari, și magazinele mici – să avem un program de 8 ore sâmbăta și un program de 8 ore duminica.

Nu există nicio pierdere, pentru că vânzările din după-amiaza zilei de sâmbătă și după-amiaza zilei de duminică se vor muta în timpul săptămânii”, spune reprezentantul micilor magazine, Feliciu Paraschiv.

Feliciu Paraschiv este proprietar al Paco Supermarkets și vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România. Feliciu Paraschiv a mai spus că premierul i s-a părut interesantă propunerea și a spus că o va analiza.

Context

Pe masa Executivului a fost adusă o propunere controversată, punând în discuție obiceiurile de cumpărături ale populației românești. Comercianții de produse tradiționale au solicitat premierului Marcel Ciolacu închiderea marilor magazine în weekend, o mișcare menită să sporească vânzările din piețele și târgurile tradiționale.

Propunerea vine într-un context marcat de preocupările legate de inflație și accesibilitatea alimentelor de bază pentru cetățeni. Recent, premierul Ciolacu a anunțat prelungirea plafonării adaosurilor la prețurile alimentelor de bază din magazine până la sfârșitul anului 2024, subliniind necesitatea unei abordări echilibrate în fața creșterii prețurilor.

Comercianții de produse tradiționale sunt de părere că închiderea marilor zone comerciale în perioada de weekend ar încuraja consumatorii să se îndrepte către piețele locale și târgurile tradiționale, promovând astfel achiziționarea de produse autohtone și sprijinind producătorii locali. Această mișcare ar putea, în opinia lor, să impulsioneze economia locală și să consolideze tradițiile gastronomice românești.

Vezi mai multe știri: Marcel Ciolacu anunță construirea unui spital de 500 de milioane de € în București: „Nu mai putem continua în clădiri vechi de peste 60 de ani!”