- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marile magazine ar putea fi închise în weekend. Propunerea controversată a comercianților de produse tradiționale, pe masa Guvernului

19 Mar, 16:42 • Adrian Popovici
Marile magazine ar putea fi închise în weekend, dacă propunerea comercianților de produse tradiționale trece de Guvern. Proiectul de a închide supermarketurile nu este neobișnuită în Europa, mai multe țări având deja astfel de restricții.
Marile magazine ar putea fi închise în weekend. Propunerea controversată a comercianților de produse tradiționale, pe masa Guvernului

O propunere controversată a fost adusă pe masa Executivului, punând în discuție obiceiurile de cumpărături ale populației românești. Comercianții de produse tradiționale au solicitat premierului Marcel Ciolacu închiderea marilor magazine în weekend, o mișcare menită să sporească vânzările din piețele și târgurile tradiționale, transmite Antena 3 CNN.

Propunerea vine într-un context marcat de preocupările legate de inflație și accesibilitatea alimentelor de bază pentru cetățeni. Recent, premierul Ciolacu a anunțat prelungirea plafonării adaosurilor la prețurile alimentelor de bază din magazine până la sfârșitul anului 2024, subliniind necesitatea unei abordări echilibrate în fața creșterii prețurilor.

Astăzi trebuie să ajungă la Guvern comercianții de produse tradiționale care vor avea o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu. Întâlnirea aceasta a fost cerută de premier și le-a solicitat acestora să vină cu propuneri pentru a crește vânzarea de produse tradiționale, dar și pentru a reduce prețurile.

Te-ar putea interesa și: Cele mai des falsificate alimente din supermarketuri. La ce să ai grijă când alegi un aliment de pe raft

Marile magazine ar putea fi închise în weekend. Foto Unsplash
Marile magazine ar putea fi închise în weekend. Foto Unsplash

Comercianții de produse tradiționale cer închiderea marilor magazine în weekend

Comercianții de produse tradiționale susțin că închiderea marilor magazine în weekend ar încuraja consumatorii să se îndrepte către piețele locale și târgurile tradiționale, promovând astfel achiziționarea de produse autohtone și sprijinind producătorii locali. Această mișcare ar putea, în opinia lor, să impulsioneze economia locală și să consolideze tradițiile gastronomice românești.

Cu toate acestea, propunerea nu este lipsită de critici și controverse. Închiderea ,arilor magazine în weekend ar putea afecta rutina de cumpărături a numeroși consumatori, care își desfășoară activitățile în zilele de odihnă. De asemenea, marile lanțuri de magazine ar putea resimți pierderi semnificative în ceea ce privește vânzările și profiturile.

Pe lângă această propunere, comercianții de produse tradiționale vor prezenta și alte sugestii menite să îmbunătățească sectorul alimentar și să sprijine producătorii autohtoni. Printre acestea se numără reducerea comisioanelor pentru tichetele de masă și eliminarea impozitului de 1% pentru marile companii, aspecte care, susțin aceștia, ar contribui la îmbunătățirea sistemului de distribuție a alimentelor.

În vara anului trecut, a fost depus un proiect de lege care ar putea avea efecte similare, prin care marile magazine ar urma să-și închidă porțile în zilele de weekend și să fie mutate în afara orașelor, într-un mod similar țărilor occidentale. Conform propunerii, supermarketurile ar trebui să își închidă activitatea în zilele de duminică și să fie relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri față de centrele urbane.

Citește și: Taxa pe carne amenință Europa. Noi scumpiri în supermarketuri și măcelării