- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu pune piciorul în prag. Premierul i-a demis pe prefectul și subprefectul din Mureș în scandalul azilelor. „Trebuie desființate anumite instituții”

28 Jul, 17:58 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu a dispus demiterea prefectului și subprefectului din Mureș după descoperirea azilului groazei. Primele declarații ale premierului.
Marcel Ciolacu pune piciorul în prag. Premierul i-a demis pe prefectul și subprefectul din Mureș în scandalul azilelor. „Trebuie desființate anumite instituții”

Marcel Ciolacu ia atitudine. Premierul României a dispus demiterea prefectului și subprefectului județului Mureș după descoperirea azilului groazei, informează g4media.ro. Iată primele declarații.

Marcel Ciolacu ia atitudine

Marcel Ciolacu a informat astăzi că a dispus demiterea prefectului și subprefectului județului Mureș după descoperirea azilului groazei. Premierul României nu a ezitat să declare că trebuie desființate instituțiile care nu funcționează, dar mai ales, trebuie regândit sistemul de control și autorizare.

Marcel Ciolacu i-a felicitat pe reprezentanții ONG-urilor care s-au implicat voluntar și care au descoperit azilul groazei. El a menționat că s-au efectuat controale timp de o lună de zile, sub coordonarea prefecților, însă nu s-a raportat nicio problemă la acel moment, motiv pentru care a fost destituită persoana care a condus AJPIS.

Citește și despre: Fără precedent! Ministrul Muncii explică ce măsuri s-au luat deja în scandalul azilelor. „Vă asigur că de data asta nu se va întâmpla în stil românesc”

„Trebuie desființate anumite instituții care nu funcționează. Trebuie regândit sistemul de control și sistemul de autorizare. Felicit pe reprezentanții ONG-urilor care s-au implicat voluntar și au descoperit acest lucru. Le sunt recunoscător ca om și ca român pentru că intervenția lor a salvat vieți.

Dacă nu s-ar fi descoperit la timp, lucrurile ar fi putut avea o finalitate mult mai tragică. Sub coordonarea prefecților s-au făcut controale o lună, AJPIS a controlat acest centru cu o zi sau două înainte și a zis că nu e nicio problemă. A fost destituită persoana care a condus AJPIS. Azi am avut o discuția cu domnul ministru Predoiu și am dispus eliberarea din funcție a prefectului și subprefectului.

Trebuie să înțelegem care e rostul nostru și al statului. Cât am dispus ca prefectul să dispună aceste controale, trebuie să înțeleagă că trebuie să le urmărim”, a declarat astăzi Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Joi, 28 iulie, au fost găsite în condiții inumane mai multe persoane cu dizabilități în centrul rezidențial din localitatea Bărdești, județul Mureș. Totul s-a întâmplat în ciuda faptului că azilul a fost controlat de autorități în urmă cu două săptămâni. Nu au fost sesizate nereguli. La acel moment a fost închis un alt centru al asociației Re-Min, care funcționa pe Platoul Cornești din Târgu Mureș.

Cazul a fost deschis de organizația Centrul de Resurse Juridice. CJR a efectuat o vizită de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș. Reprezentanții au găsit 4 persoane cu dizabilități grave în subsolul clădirii, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, echipamente medicale vechi și saci de haine.

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa).

Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele”, a precizat Centrul de Resurse Juridice.

La rândul ei, Simona Bucura Oprescu a explicat primele măsuri luate în scandalul azilului din Mureș.

„Este o situaţie instituţională gravă. Primele două măsuri care au fost deja luate sunt cercetarea disciplinară a responsabililor de aceste situaţii revoltătoare, directorul AJPIS Mureş, inspectorii sociali care au fost în control, directorul Direcţiei Inspecţie Socială din ANPIS, toţi aceştia sunt în cercetare disciplinară. Respectăm legea, aceasta este procedura legală.

Totodată, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a retras deja licenţa Asociaţiei Re-Min pentru centrul Căsuţa Lu’ Min, ceea ce înseamnă că centrul acum este închis”, a explicat ministrul Muncii.

Te-ar putea interesa și: Scandalul azilelor continuă. Marcel Ciolacu cere demiterea șefilor AJPIS din 8 județe. „Este evident că nu şi-au făcut treaba şi datoria”