- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mare atenție atunci când mergi la cumpărături! Greșeala banală care îți poate aduce o amendă colosală

15 Nov, 11:15 • Bucătaru Gabriela
Românii care au obiceiul să meargă la cumpărături în supermarket-urile de la sud de Dunăre trebuie să aibă mare grijă pentru că o greșeală banală le poate aduce o amendă destul de consistentă.
Mare atenție atunci când mergi la cumpărături! Greșeala banală care îți poate aduce o amendă colosală

Mare atenție atunci când mergi la cumpărături! Autoritățile de la Sofia au declarat război evaziunii fiscale și anunță că îi vor controla la sânge pe clienții supermarket-urilor care părăsesc magazinul fără bonul fiscal., potrivit cancan.ro.  

Citește și Black Friday 2023. Vânzări – record în ziua cumpărăturilor la prețuri reduse. Românii au cheltuit peste 417 milioane de lei în primele ore la eMag

Mare atenție atunci când mergi la cumpărături!

Astfel, cumpărătorii care au obiceiul să nu ceară bonul fiscal sau să nu îl ia atunci când merg la cumpărături riscă să plătească amenzi mari.

Ministerul de Finanțe a propus printr-un amendament la Legea TVA această regulă nouă care privește bonul fiscal și totodată, aduce sancțiuni pentru cei care părăsesc supermarket-urile fără a lua bonul fiscal.

Autoritățile bulgare speră ca prin această măsură să reducă evaziunea fiscală.

Potrivit reprezentanților Ministerului de Finanțe, orice cumpărător care nu solicită sau nu obține o chitanță și nu o păstrează până la ieșirea din unitatea care a eliberat-o riscă o amendă de 10 BGN (2,5 lei). Totodată, amendamentul prevede ca amenda să fie colectată la fața locului, la punctul de vânzare, de către inspectorii fiscali.

Mai mult, nu scapă de sancțiuni nici comercianții care nu eliberează chitanțe fiscale. Aceștia vor fi amendați dublu față de anii precedenți.

Începând de anul viitor, pentru persoanele fizice amenda va crește de la 200 BGN (500 lei), cât este în prezent, la 1.000 BGN (2.500 lei).

În urmă cu câțiva ani, o astfel de lege a fost introdusă și în România și prevedea că magazinele şi restaurantele au obligativitatea să afişeze avertismentul potrivit căruia, clienţii pot primi marfa gratis dacă nu li se dă bon fiscal.

Conform Ordinului MFP nr.159/2015, publicat în „Monitorul Oficial“, comercianţii au obligaţia de a posta la vedere, în zona casei de marcat, un afiş de atenţionare din care reiese că clienţii care nu primesc bon fiscal pot pleca preluând marfa fără să o plătească.

Astfel comercianții, potrivit ordinului de mai sus, ar trebui să știe și să aplice următoarele prevederi:

  • afişul îi atenţionează pe clienţi că sunt obligaţi să ceară bon fiscal, iar dacă sunt refuzaţi de comercianţi pot pleca fără să achite contravaloarea bunului cumpărat;
  • pentru cazurile în care întâmpină dificultăţi, clienţii pot suna gratuit la 0800.800.085 – serviciul TelVerde al Ministerului Finanţelor;
  • afişul de atenţionare (print, format A4) trebuie postat la vedere, în zona casei de marcat a magazinului, îndreptat spre client (nu spre vânzător), iar în cazul restaurantului anunţul trebuie prezentat pe prima pagină a meniului;
  • inexistenţa afişului se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Citește și Prețul unui coș de cumpărături a crescut cu 258% în ultimele două decenii, în România. Care este produsul de bază care s-a scumpit cel mai mult