- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mare atenție la carnea de porc consumată de Crăciun! Dr. Tudor Ciuhodaru: „Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari”

14 Dec, 11:19 • Bumbeneci Diana
Pericolul din carnea de porc se găsește la tot pasul. Dr. Tudor Ciuhodaru susține că au fost găsite bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari.
Mare atenție la carnea de porc consumată de Crăciun! Dr. Tudor Ciuhodaru: „Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari

Sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, iar ca în fiecare an, așa cum ne-am obișnuit, foarte mulţi dintre români aleg pentru masa de Crăciun, carnea de porc. Cârnaţii, caltaboşul, lebărul sau toba sunt cele mai căutate alimente în această perioadă, fiind parte din mâncărurile tradiționale la români. Ce nu știm însă este că ne expunem unui pericol foarte mare atunci când consumăm carne din locuri necunoscute.

Mare atenție la carnea de porc consumată de Crăciun

Mare atenție de unde cumpărați carnea. Este necesar să cumpărați carnea doar din unitățile autorizate. Iar cei care vor tăia porcul în gospodării sunt sfătuiți să ducă carnea la un laborator. Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit la Antena 3 CNN despre pericolele la care se expun oamenii care consumă carnea de porc preparată greșit sau cumpărată din locuri neautorizate.

Vezi și: Tăierea porcului în gospodărie poate duce la probleme pentru români. Anunțul DSVSA pentru milioane de români

Porci
Porci

„Românii ocupă locuri fruntașe în Europa, privind consumul de carne de porc. Dacă ați consumat carne infectată este foarte important să mergeți la spital, mai ales dacă apare febra, tulburările digestive sau respiratorii.

Din punct de vedere infecțios, riscurile sunt foarte importante. În carnea de porc sunt foarte multe bacterii care pot provoca boli grave.

Trebuie respectate cu strictețe normele de igienă, iar carnea trebuie preparată corect. Nu depozitați carnea crudă alături de alte alimente din frigider. Încercați să consumați doar carne bine preparată termic. Este doar o soluţie, deşi nu întotdeauna rezolvă problema. Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari.

Simptome cu care ne putem confrunta ducă consumarea de carne de porc infectată
Printre cele mai întâlnite simptome sunt: diaree, dureri abdominale, dureri musculare sau fenomene neurologice şi chiar decese. Printre cele mai comune simptome sunt starea de rău, scăderea apetitului, scăderea în greutate, iar în cele mai severe cazuri se poate ajunge la convulsii, atunci când parazitul migrează spre creier.

Când vine vorba de gravide, listerioza poate duce la riscul de avort, de naștere prematură, lucruri care nu sunt de neglijat. Prevenția este cea mai importantă în astfel de situații.

Din punct de vedere alimentar, carnea de porc asigură jumătate din aportul necesar proteic în fiecare zi, 15% din cantitatea de fier şi 15% din cantitatea de zinc”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic.

Poți citi: Anunț major pentru românii care vor să taie porcul în curte. Ministrul Florin Barbu: „S-a modificat acel Ordin 130 dat de ANSVSA”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult