- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marile companii de electronice și electrocasnice s-au ales cu amenzi uriașe, de 123 de milioane de lei! Care a fost motivul

08 Feb, 16:35 • Fundeanu Madalina
Consiliul Concurenței a sancționat patru dintre cele mai mari companii din comerțul cu electronice și electrocasnice. Suma ajunge la 123 de milioane de lei.
Marile companii de electronice și electrocasnice s-au ales cu amenzi uriașe, de 123 de milioane de lei! Care a fost motivul

Consiliul Concurenței a sancționat patru dintre cele mai mari companii din comerțul cu electronice și electrocasnice cu amenzi de până la 123 de milioane de lei, conform informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.

Amenzi de 123 miloane de lei pentru 4 dintre cele mai mari companii de electronice și electrocasnice

Astfel, Consiliul Concurenței a amendat patru mari companii cu suma totală de 123 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021.

Este vorba, mai exact, despre firmele SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A., conform unui comunicat transmis de Consiliul Concurenţei.

SEROM a fost amendat cu 75.441.655 lei, Dante Internațional cu 20.311.427 lei, Altex a fost amendat cu 21.376.113 lei și Flanco cu 6.223.580 lei.

Ai mai putea fi interesat și de: Legea DeepFake a fost dezbătută miercuri în Parlament. Amenzi de 200.000 de lei și pedeapsă cu închisoarea pentru cei care realizează clipuri video fake cu imaginea unor personalități

companii de electronice și electrocasnice
companii de electronice și electrocasnice

„Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile.

Televizoarele și telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații”, a informat sursa citată.

Potrivit sursei menționate, indiciile care au stat la baza declanșării acestei investigații au inclus și informații primite prin intermediul Platformei Avertizorilor de Concurență.

Prin urmare, Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, mai ales în cazul celor care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat, mai scrie sursa citată.

Vezi mai multe știri despre: Rabla ar putea să fie disponibil doar pentru achiziția mașinilor românești. Marcel Ciolacu: „Nu sunt de acord să dăm 10.000 euro să-ți iei o mașină electrică de 200.000 de dolari sau euro”