- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi anunță când ar urma să fie implementat salariul minim european în România. „Să nu câștige nimeni sub 500 de euro net”

19 Feb, 19:12 • Fundeanu Madalina
Marius Budăi, fostul Ministrul al Muncii, a explicat când ar urma să fie implementat salariul minim european în România. Salariile minime pe economie ar urma să fie majorate, de la 1 iulie 2024, la 3700 de lei.
Marius Budăi anunță când ar urma să fie implementat salariul minim european în România. „Să nu câștige nimeni sub 500 de euro net”

Marius Budăi, fostul Ministrul al Muncii, a explicat când ar urma să fie implementat salariul minim european în România, conform Antena 3 CNN.

Salariul minim european în România

Guvernanții români au afirmat, de mai multe ori la rând, că salariile minime pe economie ar urma să fie majorate, de la 1 iulie 2024, la 3700 de lei. Acest lucru înseamnă că românii remunerați cu salariul minim vor primi, în plus, 138 de lei. Astfel, românii ar putea primi în mână 2217 lei.

Reprezentanții mediului de afaceri vin și spun însă că nu vor o creștere atât de mare de la 1 iulie 2024 și vor o creștere mai mică, de până la 3500 de lei, începând cu 1 septembrie 2024 sau chiar cu 1 ianuarie 2025. Asta înseamnă o creștere de doar 28 de lei la salariul net. În acestă situație, românii plătiți cu salariul minim pe economie ar încasa doar 2107 lei în mână.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat că această creștere ar face referire chiar la implementarea salariului minim.

„Este, de fapt, implementarea salariului minim european în România. Acesta sume au fost avansate încă de anul trecut. Nu luăm o decizie de pe o zi pe alta. Dar este un principiu cu care Marcel Ciolacu a venit, ca de la 1 ianuarie 2025, să nu câștige nimeni sub 500 de euro net.

Toate aceste elemente trebuie puse într-un context. Directiva este aprobată, trebuie să o transformăm în lege, principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este să nu dezechilibrăm, dar trebuie să aibă și oamenii cu ce trăi”, a explicat Marius Budăi în exclusivitate la Antena 3 CNN.

„Am discutat anul trecut că la 1 iulie 2024 salariul va fi de 3700 de lei, dar este și acel deziderat de care vorbea Marcel Ciolacu ca de la 1 ianuarie 2025 să nu mai avem salarii minime sub 500 de euro”, a mai spus fostul ministru.

Citește și: Băncile din România care oferă cele mai mari dobânzi la depozitele în lei

salariul minim european
salariul minim european

Variantele de salariu

Un specialist din Ministerul Muncii a mai explicat pentru Antena 3 CNN, care sunt variantele de salarii pe care se lucrează.

În prezent, la Ministerul Muncii sunt analizate mai multe variante, însă cel mai probabil se va merge cu varianta 50% din salariul mediu pe țară.

Este vorba despre o directivă europeană care trebuie transpusă în legislația națională până pe data de 15 noiembrie a acestui an.

„În acest moment, la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se lucrează la transpunerea acestei directive europene care le cere statelor membre ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie adecvat și să fie bazat pe formule clare, formule care să fie la rândul lor bazate pe indicatorii macroeconomici din fiecare stat membru.

Dacă ne uităm la România, noi am făcut pași importanți pentru adecvarea acestor salarii minime brute pe țară garantate în plată.

Spre exemplu, în anul 2023, din octombrie, salariul minim brut pe țară garantat în plată a devenit 3300 de lei, în timp ce salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 lei.

Această directivă cere ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie măcar 50% din salariul mediu. Se vede că s-a apropiat foarte mult acest salariu minim de acest salariu mediu.

Dacă ne uităm, totuși, și din iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi de 3.700 lei. Aceasta este o decizie pe care a luat-o Guvernul României în Consiliul Național tripartit din care fac parte de asemenea și sindicatele și patronatele.

Pe de altă parte, salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în 2024 este de 7567 de lei, ceea ce înseamnă, din nou, o apropiere foarte mare a salariului minim de salariul mediu, așa cum cere această directivă europeană la care se lucrează pentru transpunere la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Acestea sunt cifrele brute pe care le utilizăm și pe care le utilizează și agenții economici în momentul în care fac plățile către angajați și către bugetul asigurărilor sociale de stat și, de asemenea, către celelalte instituții care au impuneri”, a explicat Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

În România, în prezent sunt peste 1.000.000 de angajați plătiți cu salariul minim pe economie.

Vezi și: Concedieri 2024. Peste 82.000 de angajaţi au fost daţi afară în ianuarie