- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Masa de Crăciun, mult mai scumpă anul acesta. Se anunţă noi creşteri de preţuri în decembrie

05 Dec, 15:02 • Andrei Alina
Masa de Crăciun va fi mult mai scumpă anul acesta. Unii cozonaci au ajuns să coste peste 200 de lei. De asemenea, alimente precum uleiul, untul și cartofii s-au scumpit cu 60 la sută față de anul trecut.
Masa de Crăciun, mult mai scumpă anul acesta. Se anunţă noi creşteri de preţuri în decembrie

Românii vor scoate anul acesta mai mulţi bani din buzunare pentru Sărbători. Mulţi şi-au făcut deja lista de cumpărături pentru masa de Crăciun, de Revelion. Mai au de cumpărat şi cadouri pentru cei dragi, iar bugetul familiei va avea de suferit grav anul acesta.

Partea proastă e că în acest an coșul de cumpărături va conține mult mai puține produse decât în anii trecuți și va fi și mai scump. Masa de Crăciun va fi mai scumpă cu aproximativ 15 – 20% decât anul trecut.

Zahărul s-a scumpit cu 62%, făina a înregistrat o scumpire de 35%. Pe rafturile magazinelor au apărut deja primii cozonaci, dar prețurile îi sperie pe români. Unii cozonaci costă peste 200 de lei.

Analiștii economici estimează că, în luna decembrie, prețurile alimentelor de bază vor crește cu aproximativ 15%.

În topul scumpirilor se mai află pe lângă zaharul, şi uleiul şi untul care s-au scumpit cu 39%. În decembrie, preţul uleiului ar putea urca până la 18 lei/litru.

Se aşteaptă creşteri de preţuri şi la carnea de porc. Cine nu a crescut porcul în bătătură va cumpăra de la magazin.

Cererea va fi mare pentru că de pe masa românilor de Sărbători nu lipsesc preparatele din carne de porc. Dacă în acest moment kilogram de carne de porc costă aproximativ 25 de lei, la sfârșitul lunii prețul ar putea sări de 30 de lei.

 

Brazii de Crăciun au apărut deja la vânzare

Şi nu doar mâncarea de Crăciun şi de Revelion va fi mai scumpă, ci şi alte produse şi servicii specifice perioadei. De exemplu, în magazine şi în parcările mall-urilor au apărut deja primii brazi pe care românii îi vor împodobi şiu sub care vor fi aşezate darurile.

În magazinele Dedeman găsiţi brazi de la 1 metru până la 3.5 metri. Preţurile pornesc de la 47 de lei, pentru un brad de Crăciun cu înalţime cuprinsă între un metru şi 1.3 m, şi pot ajunge până la 160 lei pentru un brad de Crăciun de maximum 2.5 metri.

Cei care vor un brad de Crăciun impunător şi au unde să-l aşeze găsesc la Dedeman brazi de până la 3.5 metri la preţ de 286 lei. 285.90 lei/bucata.

De obicei, cei mai căutaţi sunt brazii naturali cu înalţime cuprinsă între 170 – 210 cm. Pentru un astfel de brad trebuie să scoateţi din buzunar 80 de lei.

La Hornbach, un brad natural de Crăciun Nordmann cu o înălţime de 1,1-1,5 m costă 49 lei. Un brad natural de Crăciun Nordmann GOLD 1,8-2,3 m costă 89 lei.

Pentru un brad natural de Crăciun Nordmann XL cu înalţime cuprinsă între 2,7-3,2 m veţi plăti 280 lei.