- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Milioane de români au pierdut bani la pensie anul trecut. Fondurile de pensii private au scăzut în 2022 cu 3%, în comparație cu anul precedent

06 Jan, 16:22 • Gabriela Andreescu
Fondurile private de pensii din România au încheiat cel mai dificil an din istoria lor, de când au fost înființate. Anul 2022 a fost primul an cu randamente negative din istoria sistemului
Milioane de români au pierdut bani la pensie anul trecut. Fondurile de pensii private au scăzut în 2022 cu 3%, în comparație cu anul precedent

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) la nivelul sistemului de pensii era, la 30 decembrie 2022, cu aproximativ 3% mai mică decât la începutul anului, arată calculele Economica.net bazate pe date publice.

Românii cotizanți la fondurile de pensii private au ieșit în pagubă anul trecut

Este un moment istoric, în condițiile în care acesta este primul an cu scăderi de randamentele din cei 14 care au trecut de la lansarea sistemului de pensii private în România.

Totuși, ținând cont de felul în care au evoluat randamentele pe parcursul anului 2022, veștile sunt mai degrabă bune, mai scrie sursa citată. După un început de an bun, cu recorduri istorice în ceea ce privește nivelul sumelor acumulate în conturi, războiul din Ucraina a declanșat o volatilitate fără precedent. Din această cauză, în iulie, fondurile deja pierduseră în jur de 10%, însă pe final de august au recuperat parțial. Imediat după aceasta a urmat cea mai importantă cădere, care avea să fie compensată substanțial mai ales în decembrie.

Citește și: După ce a investit 140 de milioane de euro în fabrica de biotetanol din Dolj, grupul Clariant anunță o depreciere a activelor. Elvețienii sunt însă optimiști cu privire la viitor

Fondurile de pensii private au scăzut în 2022 cu 3%,
Fondurile de pensii private au scăzut în 2022 cu 3%,

La final de an, fondurile de pensii private au marcat un minus de 3% în conturi, substanțial mai mic decât minimul anului, adică 10% față de 3 ianuarie. De reamarcat ar fi și faptul că revenirea masivă de pe final de an a coincis și cu o creștere importantă a contribuțiilor medii per participant, care, chiar dacă nu influențează direct nivelul VUAN, influențează indirect activitatea investițională.

Cu ajutorul VUAN se poate estima și cu cât au scăzut, pe medie, sumele din conturile celor pete 7,9 milioane de participanți la sistem.

Un studiu de caz, analizat de Economica, a presupus că un participant deține 1.000 de unități de fond. În acest caz, la final de decembrie 2022, suma medie din conturi este de 26.990 de lei. La începutul anului, pe 3 ianuarie 2022, această sumă era de 27.940 de lei, ceea ce înseamnă că suma medie deținută în cont a scăzut cu aproximativ 1.000 de lei.

Important de reținut este faptul că pierderea efectivă au marcat-o doar cei care au ieșit la pensie anul acesta sau moștenitorii celor decedați, pentru ceilalți fiind doar o estimare de moment, în condițiile în care VUAN va evolua în sus sau în jos, așa cum s-a întâmplat și până în prezent.

Citește și: Creșterile de prețuri vor continua și în 2023, avertizează un profesor de economie! „Doamne ferește să avem o secetă”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult