- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Minim istoric la Bâlea Lac: Cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani!

05 Jan, 08:28 • Gabriela Andreescu
Anomaliile vremii din ultimele zile au creat valori istorice din punctul de vedere al stratului de zăpadă înregistrat la stațiile meteorologice, obișnuite cu o cu totul altă situație pentru această perioadă. Spre exemplu, La peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la staţia meteo Bâlea Lac, situată în zona turistică cu acelaşi nume, primele zile din 2023 au fost înregistrate recorduri de căldură şi cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani de când se fac măsurători
Minim istoric la Bâlea Lac: Cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani!

Zăpada este foarte puţină în această perioadă la Bâlea Lac, din cauza încălzirii temperaturii, dovadă că în zilele de 1 şi 2 ianuarie şi în nopţile ce le-au urmat, termometrele de la staţia meteo au înregistrat maxime istorice. Potrivit meteorologului Narcisa Milian de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu, miercuri, 4 ianuarie, la Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară 26 de centimetri. „Nu am mai avut 26 de centimetri, am avut 30 de centimetri în 1990″, a explicat pentru Agerpres Narcisa Milian.

Stratul de zăpadă a fost redus considerabil din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile, chiar și în locurile unde aceasta era din abundență

Zăpada este foarte puţină în această perioadă la Bâlea Lac din cauza încălzirii vremii, dovadă că în zilele de 1 şi 2 ianuarie şi în nopţile care le-au urmat termometrele de la staţia meteo au înregistrat maxime istorice. Stratul mic de zăpadă înseamnă că nu există risc de avalanşă, ştiut fiind faptul că avalanşele sunt ceva obişnuit pentru Munţii Făgăraşului, în lunile de iarnă.

Citește și: Romania, prima țară din Europa care va avea un reactor nuclear modular de mici dimensiuni. NuScale Power şi RoPower Nuclear au semnat contractul!

„A fost foarte cald, au fost maxime, recorduri de temperaturi la majoritatea staţiilor. A fost frumos la munte şi s-a topit zăpada. De câteva zile sunt recorduri de temperaturi”, a mai spus meteorologul.

La Bâlea Lac s-a înregistrat cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani
La Bâlea Lac s-a înregistrat cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani

Potrivit meteorologului de la Centrul Transilvania Sud Sibiu, în 1 ianuarie s-a înregistrat un record de temperatură la Bâlea Lac, unde au fost 6,5 grade ziua şi 4,8 grade noaptea, fiind cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie aici, de când se fac măsurători, adică de 45 de ani. De asemenea, şi ziua de 2 ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteo, la Bâlea Lac, pentru că aici ziua au fost 8,3 grade şi noaptea 3,4 grade.

Începând cu 3 ianuarie, temperatura a scăzut la staţia meteo Bâlea Lac şi nu s-au mai înregistrat maxime istorice.

Meteorologii prognozează că va ninge în cursul nopţii şi joi, după care se va opri, fiind aşteptată din nou zăpadă începând cu 9 ianuarie, când va ninge în toată zona de munte.

Staţia meteo de la Bâlea Lac se află în zona turistică cu acelaşi nume unde mai există o bază Salvamont, câteva cabane şi un hotel de gheaţă, singurul de acest fel din ţară. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se face în această perioadă numai cu telecabina, traficul rutier fiind închis pe Transfăgărăşan de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac.

Citește și: Marcel Boloș, noutăți pentru cei care primesc încălzire în sistem centralizat: Asociaţiile de proprietari vor primi o înştiinţare şi modelul de certificat de validare a datoriei

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult