- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul de Finanțe ia în calcul noi tăieri de buget. Pensiile care nu mai cresc

03 Oct, 19:25 • Bumbeneci Diana
Lista cu noile tăieri de pe masa Ministerului de Finanțe. Pensiile care nu mai cresc în perioada următoare.
Ministerul de Finanțe ia în calcul noi tăieri de buget. Pensiile care nu mai cresc

Apare o nouă listă cu tăieri bugetare. Aceasta se află la această oră pe masa ministrului de Finanțe. Cinci ordonanțe de urgență sunt în pregătire pentru ca Guvernul să poată strânge din nou bani.

Ministerul de Finanțe ia în calcul noi tăieri de buget

Conform noilor ordonanțe care se află pe masa ministerului de Finanțe, Guvernul va tăia din fondurile alocate programelor naţionale de la săli de sport, căminelor de cultură şi bazinelor de înot. În același timp, executivul va tăia bani de la programele pentru firme de unde nu au fost cheltuiţi banii. Vor urma amânări de plăţi TVA, amânări de plăţi pentru concedii medicale.

Este luată în calcul și eșalonarea executorie pentru plata salariilor în sectorul public în 5 tranșe anuale: 5%, 10%, 25%, 25%, 35%.Orele suplimentare nu vor mai fi plătite ci vor fi compensate cu timp liber corespunzător pentru perioada anilor 2024-2025.

Nu se vor mai acorda premii pentru perioada 2024-2025, cu excepția sportivilor și olimpiadelor pentru elevi. Chiria și hrana pentru personalul militar, ordine publică, servicii se păstrează la nivelul în plata pentru luna decembrie 2023, pentru perioada 2024-2025.

Vezi și: Armata Română, prima reacție după bombardamentele rusești de la 20 de Km de granița cu România

buget pensii
buget pensii

Indemnizația de ieșire la pensie nu va mai fi acordată pentru perioada anilor 2024-2025. În același timp este luată în vedere și neindexarea cu rata inflației sau după caz înghețarea unui număr de 21 de drepturi sociale precum: pensiile speciale ale tuturor categoriilor beneficiare precum și persoane persecutate politic, veterani și văduve de război, membrii academiei etc.

Se mai amână și procentul 1% din PIB pentru cercetare pentru 1 ianuarie 2026. Totodată vor fi amânate și tichetele sportive pentru 1 ianuarie 2026. Se vor acorda doar a trei permise de călătorie pentru beneficiari pentru perioada 2024-2025. Subiectul pensiilor pentru primari este amânat pentru 1 ianuarie 2026.

Citește și: Lista taxelor majorate pentru români! Traiul devine mai scump în România, începând cu 1 septembrie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult